Presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso urmeaza sa apara in fata Curtii Europene de Justitie de la Luxemburg intr-un scandal privind lobbyul producatorilor de tutun care refuza sa dispara din atentia publica, scrie EUobserver.

Jose Manuel BarrosoFoto: Comisia Europeana

Seful CE va raspunde intrebarilor judecatorilor in calitate de martor. Audierea va avea loc luni (7 iulie), urmand ca marti judecatorii ambelor parti sa isi sustina pledoariile.

Cazul a venit in urma unei sesizari inaintate de fostul comisar european pentru Sanatate John Dalli, care a parasit functia in 2012 pe fondul unor acuzatii de solicitare de mita.

Seful de cabinet al lui Barroso, Johannes Laitenberger, si seful serviciilor legale ale Comisiei, Luis Romero Requena, se vor afla alaturi de el in Luxemburg. Fostul sef de cabinet al lui Dalli, Joanna Darmanin, si fostul purtator de cuvant, Frederic Vincent, vor participa si ei.

Dalli a cerut Curtii sa anuleze solicitarea de demisie pe care i-a inaintat-o Barroso pe motiv ca a avut legaturi secrete cu compania de produse din tutun Swedish Match.

Totodata, fostul comisar vrea ca CE sa ii plateasca daune simbolice de 1 euro pentru raul “non financiar” pe care l-a suferit si compensare pentru pierderea venituriloe odata cu pierderea pozitiei de comisar.

Partea lui Barroso sustine insa ca demisia lui Dalli nu a fost solicitata si ca s-a retras din propria vointa.