Rusia doreste o educatie mai "patriotica" si va privilegia cursurile de bucatarie nationala in favoarea celor de Feng Shui sau yoga, pentru a proteja tineretul rus de influentele straine, tinta unei batalii ideologice mondiale, potrivit presedintelui Vladimir Putin.

Imagine lui Vladimir Putin de pe tricouriFoto: anyavanya.ru

"Este necesar sa continuam imbunatatirea programului de stat in materie de educatie patriotica", a declarat presedintele rus, in cadrul unei reuniuni guvernamentale care a avut loc joi, potrivit transcriptului oficial citat de AFP.

"O batalie dura are loc pentru inimi si pentru spirite, prin influenta ideologica si informatii", a afirmat seful statului.

"Avem nevoie de o munca constanta, care sa poata apara patria, tinerii nostri impotriva acestor riscuri, si care va ajuta la consolidarea solidaritatii civile si a armoniei intre nationalitati", a continuat acesta.

Ministrul culturii, Vladimir Medinski, a prezentat in cadrul sedintei noua politica in materie de cultura a Rusiei si schimbarile ce vor fi introduse in educarea tinerilor.

"Invatam din ce in ce mai mult limbi straine astazi, ceea ce desigur este un lucru bun, dar acest lucru nu trebuie sa se faca in detrimentul limbii ruse, a literaturii noastre, a istoriei noastre comune", a anuntat Medinski.

"Este mai bine sa nu sustinem cursuri de Hatha Yoga si de Feng Shui ci mai degraba cursuri de tehnologii nationale, precum sporturile nationale de lupta sau cursuri de bucatarie nationala", a subliniat acesta.

Ministrul a criticat si politicile europene "demodate" de toleranta si multiculturalism, care au "esuat complet" in Europa.

Elaborarea unei noi politici culturale, sub egida lui Medinski si a carei prima versiune, dezvaluita in aprilie, a provocat critici din partea cercurilor intelectuale rusesti, se fondeaza pe teza ca "Rusia nu este Europa" si pe numeroase citate din discursurile lui Vladimir Putin.

Laudand patriotismul rus, presedintele si-a multiplicat, dupa inceputul crizei din Ucraina, atacurile impotriva valorilor occidentale, care sunt "decadente".

"Procesul de distrugere a valorilor traditionale morale si spirituale" care are loc in lume "permite dezvoltarea organizatiilor neo-naziste", avertiza Vladimir Putin.