După ce a publicat la jumătatea lui iunie rezultatele studiului experimental derulat de Facebook pe utilizatorii săi, jurnalul oficial al Academiei Naţionale de Ştiinţe a Statelor Unite publică un editorial prin care îşi exprimă îngrijorarea cu privire la nerespectarea de către Facebook a regulilor care protejează subiecţii umani implicaţi în cercetări experimentale.

Facebook Foto: captura Internet

O echipă de cercetători Facebook, condusă de Adam Kramer, a redus/eliminat din News Feed-ul a 689.003 utilizatori statusurile cu încărcătură emoţională pozitivă sau cele cu încărcătură emoţională negativă. Utilizatorii respectivi nu au fost informaţi de modificările operate şi nu au ştiut că sunt subiecţi într-un studiu experimental.

Consecutiv, a scăzut numărul postărilor pozitive ale utilizatorilor de Facebook din al căror News Feed au fost anterior înlăturate statusurile pozitive. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi pentru postările cu încărcătură emoţională negativă. Rezultatele confirmă experimental că manipularea fluxului de informaţii afişate pe Facebook poate provoca fluctuaţii importante în dispoziţia afectivă sau preferinţele unui număr foarte mare de oameni. Studiul concluzionează că „legătura bine documentată dintre emoţii şi binele fizic sugerează importanţa acestor rezultate pentru sănătatea publică”.

Revista în care au apărut rezultatele, Proceedings of the National Academy of Sciences of USA (PNAS), a publicat un editorial prin care îşi exprimă îngrijorarea cu privire la conduita Facebook. "Obţinerea consimţământului informat şi posibilitatea pentru participanţii la un studiu de a se retrage din el reprezintă standardul de bune practici conform regulilor Departamentului american pentru Sănătate prin care subiecţii umani ai activităţilor de cercetare sunt protejaţi. Adeziunea la aceste reguli este politica revistei PNAS dar Facebook, fiind companie privată, nu era obligată să le respecte atunci când a colectat datele folosite de autori".

"Bazându-se pe informaţiile oferite de autori, editorii PNAS au considerat că lucrarea poate fi publicată. Totuşi este un motiv de îngrijorare că strângerea datelor de către Facebook ar fi putut include practici care nu au fost în deplină concordanţă cu principiile obţinerii consimţământului informat şi posibilitatea ca participanţii să se retragă din studiu", conchide editorialul PNAS.

Adam Kramer, analistul Facebook care a condus studiul, a declarat că "această cercetare a fost derulată deoarece ne pasă de impactul emoţional al Facebook şi de oamenii care folosesc produsul nostru". În schimb Sheryl Sandberg, numărul doi din compania Facebook, a declarat că studiul "a fost parte din cercetările continue pe care companiile le desfăşoară pentru a testa diferite produse".

Una dintre instituţiile aflate in subordinea Parlamentului britanic şi finanţată de Ministerului Justiţiei de la Londra a deschis o anchetă prin care se investighează dacă Facebook a încălcat legea protecţiei datelor.