Statele Unite au transformat instrumentul sanctiunilor intr-un nou tip de "arma ofensiva", insa Rusia nu se va implica intr-o astfel de "cursa a inarmarii", desi isi pastreaza dreptul de a cauta cai de aparare, a declarat adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, citat de RIA Novosti.

"Avem impresia ca autoritatile de la Washington cred ca uneori este mai simplu si mai putin costisitor sa aplice sanctiuni, decat sa realizeze o proiectie traditionala a fortei militare asupra cuiva. Astfel, cred ca, de fapt, avem de-a face cu un nou tip de arma ofensiva", a apreciat Riabkov, intr-un interviu acordat ziarului rus Kommersant, publicat vineri, citeaza Mediafax.

Potrivit lui Riabkov, "noi (rusii) nu ne implicam in cursa inarmarii, nu intentionam sa reactionam la fel" ca Washingtonul. "Insa suntem nevoiti sa cautam un antidot. Pentru a raspunde unui atac efectuat cu arme ofensive, pot fi gasite arme defensive. Anume asta vom face", a adaugat el.

In opinia oficialului rus, din cauza unor astfel de actiuni ale Statelor Unite "piata se transforma intr-un instrument al politicii externe", unde "se utilizeaza pe larg metode interzise, care nu au legatura cu interesele pietei".

"Toate aceste masuri au un scop geopolitic: de a retine sau de a inlatura tarile care nu satisfac interesele Statelor Unite din cauza politicii externe sau din alte motive. Daca ei (americanii) apeleaza la astfel de metode, inseamna ca arsenalul de instrumente al politicii lor externe este destul de sarac", a adaugat Riabkov.