Washingtonul s-a pronuntat joi impotriva proiectului prezentat de presedintele Kurdistanului irakian privind organizarea unui refedendum pe tema independentei regiunii autonome si a indemnat toate comunitatile irakiene la unitate, in contextul ofensivei jihadiste, potrivit Mediafax.

Presedintele Kurdistanului irakian, Massoud Barzani, a cerut, joi, in Parlamentul regiunii autonome, organizarea unui referendum pe tema independentei.

"Aceasta ar consolida pozitia noastra si ar fi o arma puternica" in folosul nostru, a afirmat el.

Insa Casa Alba, care ii indeamna pe kurzi si pe arabii sunniti si siiti sa formeze un Guvern de uniune nationala la Bagdad, s-a aratat reticenta fata de proiectul lui Barzani.

"Continuam sa credem ca Irakul va fi mai puternic, daca va fi unit", a declarat Josh Earnest, purtatorul de cuvant al Presedintiei americane.

"Anume din acest motiv, Statele Unite sustin un Irak democratic, pluralist si unit. Indemnam in continuare toate partile sa colaboreze pentru obiectiv comun", a adaugat el.

De la lansarea ofensivei de catre insurgentii sunniti, la 9 iunie, parti importante din teritoriul irakian nu se mai afla sub controlul Guvernului de la Bagdad. Mai multe regiuni sunt controlate de gruparea Statul Islamic (SI), care conduce ofensiva.

Totodata, ofensiva insurgentilor le-a permis kurzilor sa preia controlul asupra unor zone pe care doresc sa le includa in regiunea autonoma, insa Bagdadul refuza, iar demersul vizeaza in primul rand orasul multietnic si petrolier Kirkuk.