Statele Unite au avertizat aeroporturile europene si din Orientul Apropiat sa-si intareasca dispozitivul de securitate, in conditiile in care administratia americana este ingrijorata de posibilitatea unor "noi amenintari" teroriste, scrie AFP.

Washingtonul nu a specificat natura exacta, localizarea sau iminenta noului pericol, in avertismentul transmis cu o zi inainte de sarbatoarea americana nationala din 4 iulie. Acest avertisment intervine intr-un context de reaprindere a tensiunilor din Orientul Apropiat, in special in Siria si Irak, amenintat cu dezintegrarea in urma ofensivei jihadistilor suniti din Statul Islamic (SI).

In ultimele luni, expertii americani si britanici si-au exprimat ingrijorarile legate de "Artfully Concealed Devices" (ADL), acesti explozibili miniaturizati si dificil de detectat, care ar fi creati in special de artificierii al-Qaeda din Yemen.

Marea Britanie a fost prima tara care a anuntat joi intarirea dispozitivului de securitate ca raspuns la solicitarea SUA.

Vicepremierul britanic Nick Clegg si ministrul Transporturilor Patrick McLoughlin au confirmat, fara a oferi detalii, adoptarea de noi masuri pentru a face fata "unor noi amenintari credibile".

"Au fost luate masuri adecvate, sper ca nu vor fi intarzieri semnificative", a declarat McLoughlin.

El a incercat astfel sa minimizeze temerile de a nu se repeta, la momentul plecarilor in vacamta, haosul care a urmat dupa introducerea, in 2006, a restrictiilor privind limitarea la 10 centilitri a continutului flacoanelor autorizate in bagajele de mana pentru pasageri.

Decizia a fost luata dupa descoperirea unui complot care viza aruncarea in aer a sapte zboruri transatlantice cu plecarea din Heathrow spre Statele Unite, cu ajutorul unor "bombe lichide" ascunse in sticle de bauturi energizante.

Joi, guvernul britanic a precizat ca nivelul de alerta in Marea Britanie ramane neschimbat la "substantial", ceea ce corespunde gratului trei pe o scara de cinci. In Romania, nivelul este "precaut", respectiv 2 pe o scara de la 1 la 5.

La Heathrow, cel mai mare aeroport european ca numar de pasageri, nu erau vizibile amplasari masive de forte de ordine si nu se puteau observa cozi de asteptare in cursul diminetii.

In acest context, ambasada americana din Uganda a lansat joi o avertizare legata de un risc de atac terorist in cursul zilei la aeroportul international din Kampala de catre "un grup terorist necunoscut".

"Nu dorim sa divulgam elemente despre nivele noastre de securitate celor care vor sa ne faca rau", a declarat pentru AFP un oficial al departamentului american de Securitate interna, pentru a justifica absenta detaliilor.

Duminica, presedintele Barack Obama avertizase ca europeni care au efectuat stadii de pregatire in Siria si Irak ameninta Statele Unite.

Premierul britanic a facut o afirmatie identica, apreciind ca 400 de britanici au luptat sau lupta in Siria si intentioneaza "sa ne atace aici", in Marea Britanie.

Yemen, laboratorul ADL

Mai multe episoade, toate dejucate, au atestat in ultimii ani sofisticarea ADL la care lucreaza artificierii retelelor teroriste, in special in Yemen.

In 22 decembrie 2001, britanicul Richard Reid a incercat sa arunce in aer zborul 63 Paris-Miami al American Airlines activand o bomba ascunsa in pantofi.

Umar Farouk Abdulmutallab, un nigerian, a incercat si el sa detoneze un dispozitiv ascuns sub haine la apropierea de Detroit, in 25 decembrie 2009.

In 2011, cartuse de imprimanta cu explozibil au fost descoperite pe aeroportul britanic East-Midlands si pe cel din Dubai, in avioane cargo care veneau din Yemen si aveau ca destinatie finala Statele Unite.

Joi, Ben Friedman, expert american la institutul Cato a evocat pe BBC inventivitatea teroristilor si scenariul-cosmar al unor bombe nedetectabile implantate chirurgical in corpul atacatorilor kamikaze.