Serviciul Federal de Supraveghere Veterinara si Fitosanitara din Rusia a decis interzicerea importului de carne procesata din Republica Moldova incepand cu 5 iulie, invocand incalcarea cerintelor fitosanitare ale Uniunii Vamale de catre companiile moldovenesti.

Rosselhoznadzor a luat decizia dupa ce compania Tehnostel Car din Republica Moldova a livrat in Belarus 15 loturi de 500 de tone de slanina afumata, dintre care patru au fost retinute pentru ca nu ar fi fost prelucrate corespunzator, relateaza Jurnal de Chisinau online, citat de Mediafax.

Mai mult, Rosselhoznadzor sustine ca firma mentionata nu dispunea de autorizare pentru export pe piata statelor din Uniunea Vamala, ceea ce reprezinta o incalcare grava a normelor sanitare internationale.

In aceste conditii, Serviciul Federal de Supraveghere Veterinara si Fitosanitara din Rusia a solicitat Agentiei Nationale privind Siguranta Alimentelor (ANSA) din Republica Moldova sa desfasoare controale la intreprindere.

Republica Moldova a semnat la 27 iunie Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana, iar Rusia a atras atentia in legatura cu implicatiile asupra relatiilor economice dintre Moscova si Chisinau.