Actiunile agresive ale Rusiei in Ucraina au adus Europa in probabil cel mai decisiv punct de la sfarsitul Razboiului Rece si va fi nevoie de forte in plus pe continent, prin rotatie, a declarat luni generalul Philip Breedlove, comandatul trupelor NATO in Europa, potrivit unui comunicat de presa al Departamentului de Aparare american.

Actiunile Rusiei arata cat de important este sa mentii o prezenta continua in Europa pentru a asigura partenerii si aliatii.

Circa sapte batalioane rusesti raman la granita cu Ucraina, precum si mai multe forte de operatiuni speciale. Militarii rusi faciliteaza trecerea granitei cu Ucraina a fortelor, echipamentului si finantelor.

Breedlove afirma ca in estul Ucrainei sunt activi atat insurgenti rusi cat si forte sprijinite de Rusia. “Iar finantarea din partea Rusiei este foarte activa in estul Ucrainei”, a spus el intr-o conferinta de presa la Pentagon.

Initiativa de asigurare europeana, in valoare de 1 miliard de dolari, a presedintelui Obama va sustine fortele americane in Europa si va ajuta la protejarea intereselor nationale de securitate, mai spune generalul.

“Este prea devreme sa va pot spune detalii legate de ceea ce vom face, insa initiativa va insemna instructii mai multe si mai intense, pregatiri, exercitii si imbunatatiri ale centrelor de care vom avea nevoie pentru a face training-uri eficiente cu toi partenerii si aliatii”, a declarat Breedlove.