Pe site-urile simpatizantilor Statului Islamic in Irak si Levant au fost publicate o serie de harti care ar prezenta planul de expansiune al rebelilor jihadisti pana in 2020, si in care este inclusa si Romania.

Planul de expansiune al ISILFoto: Captura YouTube

Hartile au fost distribuite masiv pe Twitter, inclusiv de o serie de conturi afiliate neo-nazistilor, cu scopul de a amplifica temerile fata de musulmani.

Potrivit acestor harti, grupul ar urmari sa ocupe tarile cu populatie majoritar musulmana, mari zone din Asia si o parte a Europei - Balcanii, Romania, Ungaria, Austria si Spania.

Difuzarea acestor harti a venit in acelasi moment in care jihadistii Statului Islamic din Irak si ai Levantului, care lupta in Siria si in Irak, au anuntat duminica reinfiintarea califatului, o forma politica islamica disparuta din aceasta zona de aproape un secol.

Intr-o inregistrare audio difuzata pe internet, "Statul islamic" l-a desemnat ca sef pe Abu Bakr Al-Baghdadi drept "calif" si implicit "seful musulmanilor de pretutindeni".

Califatul se va extinde initial de la regiunea Alep din nordul Siriei pana in provincia Diyala din estul Irakului, in regiunile cucerite de gruparea radicalilor islamisti in aceste doua tari, unde au reusit sa preia controlul unor largi teritorii.

Califatul se numeste "Statul islamic" si este "visul oricarui musulman" si "dorinta oricarui jihadist".