Presedintele rus Vladimir Putin a afirmat marti ca problemele cu care se confrunta bancile franceze in Statele Unite sunt rezultatul unui "santaj" exercitat pentru ca Franta sa renunte la vanzarea navelor de razboi Mistral catre Rusia, scrie AFP.

"Suntem la curent cu presiunile pe care partenerii nostri americani le exercita asupra Frantei pentru a renunta la livrarea navelor Mistral in Rusia" si ca i s-a dat de inteles ca daca renunta "sanctiunile asupra bancilor vor fi ridicate sau reduse". "Cum putem califica acest lucru altfel decat santaj?", s-a intrebat el, intr-un discurs despre politica externa.

"Ceea ce se intampla in acest moment cu bancile franceze provoaca doar indignare in Europa si la noi", a subliniat el.

Livrarea, prevazuta in toamna, a doua nave de razboi de tipu Mistral a starnit tensiuni intre Paris si aliatii sai. Presedintele american Barack Obama si-a exprimat deja la inceputul lui iunie "ingrijorarea" fata de mentinerea acestor contract in momentul in care Rusia "a incalcat legea internationala" anexand peninsula ucraineana Crimeea.

La inceputul lui iunie, Vladimir Putin a avertizat Franta ca, daca anuleaza contractul, Moscova va cere despagubiri iar acest lucru ar putea pune in pericol ansamblul cooperarii militare dintre Franta si Rusia.

Ulterior, Franta a asigurat ca isi va onora contractul iar 400 de soldati rusi au ajuns luni in Saint-Nazaire, port francez unde sunt fabricate aceste nave, pentru a se familiariza cu functionarea lor.

Banca franceza BNP Paribas a recunoscut luni ca a realizat operatiuni in dolari cu tari care avea impus embargou economic din partea SUA - Cuba, Iran si Sudan - si a acceptat sa plateasca o amenda record de 8,9 miliarde dolari, pentru a evita o actiune in justitie.

Pe langa BNP Paribas, Societe Generale si Credit Agricole risca si ale amenzi din partea autoritatilor americane.