Aleksandr Dughin, ideologul neoficial al presedintelui rus Vladimir Putin, a fost demis, vineri, printr-un ordin al rectorului Universitatii Lomonosov din Moscova, din functia de sef al Catedrei de Sociologie a Relatiilor Internationale, scrie eurotv.md, care citeaza portalul Ruskaia Planeta. Functia sa va fi preluata, potrivit lui Dughin, de politicianul extremist Vladimir Jirinovski.

Aleksandr DughinFoto: Arhiva personala

Anuntul a fost facut de Aleksandr Dughin pe contul sau de Vkontakte, Facebook-ul rusesc.

"Incalcand toate normele, rectorul Universitatii de Stat din Moscova, V.A. Sadovnicii, si-a anulat propriul ordin de acum o luna de zile cu privire la desemnarea prin concurs a subsemnatului in functia de sef al Catedrei de Sociologie a Relatiilor Internationale din cadrul Universitatii de Stat M.V. Lomonosov pe perioada de pana in 2019", scrie Dughin, intr-un lung mesaj postat pe Vkontakte.

Potrivit eurotv.md, Aleksandr Dughin lasa sa se inteleaga ca motivul invocat de rector pentru demiterea lui ar fi "problema ucraineana".

In acelasi timp, Dughin isi exprima nedumerirea in legatura cu faptul ca, pentru functia din care a fost demis, a fost propusa candidatura liderului Partidului Liberal Democrat din Rusia, Vladimir Jirinovski.

Eurotv.md scrie ca, recent, studentii si profesorii celor mai importante institutii de invatamant superior din Moscova au inceput sa stranga semnaturi pentru demiterea "filozofului odios" Aleksandr Dughin din functiile detinute de acesta in invatamantul superior din Rusia, inclusiv la Universitatea Lomonosov, pentru incitarea la crima si ura provocata impotriva ucrainenilor.

"Activitatea publica" a lui Dughin este incompatibila cu functiile detinute de acesta in sistemul invatamantului de stat din Rusia si aduce prejudicii grave stiintei ruse si statutului Universitatii Lomonosov", se afirma intr-o petitie a acestora, adresata conducerii universitatii.

"In cadrul recentelor sale luari de cuvant, Dughin a facut apeluri directe la omucidere, accentuand ca aceasta este pozitia sa in calitate de 'profesor', care invoca un interviu acordat de acesta in 6 mai 2014 unei agentii de presa, ca reactie la presupusele "atrocitati" ale ucrainenilor impotriva separatistilor din estul Ucrainei.

"Omorati, omorati, omorati! Punem punct oricaror altor discutii. Asta este pozitia mea in calitate de profesor", acesta este apelul lui Dughin din interviul mai sus amintit.

Aleksandr Dughin s-a aflat la inceputul saptamanii trecute, respectiv inainte de a fi demis, intr-o vizita in Romania, unde s-a intalnit cu fete bisericesti din Biserica Ortodoxa Romana, in cadrul proiectului larg eurasiatic al profesorului de la Moscova, dupa cum a declarat pentru HotNews.ro scriitorul Mircea Popa, secretar general al Fundatiei Romania - Rusia.