Armata pakistaneza a anuntat luni ca a lansat o operatiune terestra pentru a eradica talibanii si al-Qaeda din principalul lor bastion tribal din nord-vestul tarii, a doua faza a ofensivei lasate in urma cu doua saptamani, scrie AFP.

Inainte de inceputul acestei ofensive terestre din Waziristanul de Nord, precedata de doua saptamani de bombardamente aeriene, armata a sfatuit toti locuitorii din acest district tribal sa paraseasca zona cat mai repede. Aproape o jumatate de milion de civili, respectiv marea parte a populatiei, a parasit deja zona.

Soldatii au inceput in cursul diminetii sa se indrepte spre principalele orase, inclusiv capitala locala Miranshah, "pentru a perchezitiona locuintele", a scris purtatorul de cuvant al Armatei, generalul Asim Bajwa, pe contul sau e Twitter.

"Dupa evacuarea intregii populatii civile, operatiunile terestre au inceput astazi la Miranshah. Soldatii au intrat in oras pentru a perchezitiona locuintele", a afirmat acesta.

"Soldatii s-au indreptat spre piata centrala din Miranshah in aceasta dimineata, in jurul orei 09,30 (04,30 GMT), dupa ce au distrus pozitii ale rebelilor cu tiruri de artilerie. Operatiunea este derulata cu tancuri si alte vehicule blindate", a precizat pentru AFP un inalt oficial militar.

In noaptea de duminica spre luni, avioane de vanatoare pakistaneze au distrus sase pozitii rebele in regiunea Mir Ali, ucigand 13 luptatori islamisti, inclusiv straini.

Ofensiva impotriva combatantilor islamisti in Waziristanul de Nord, un district tribal muntos si izolat la granita cu Afganistanul, era asteptata de mult timp de aliatii Islamabadului, printre care Statele Unite si China.