Liderii Uniunii Europene, reuniti vineri la Bruxelles, ofera trei zile Rusiei pentru a se angaja in actiuni concrete pentru reducerea tensiunilor din estul Ucrainei, avertizand ca, in caz contrar, vor urma noi sanctiuni, scrie AFP.

La randul sau, presedintele ucrainean a decis sa prelungeasca cu 72 de ore incetarea focului intre fortele ucrainene si separatistii pro-rusi in regiunile estice, care trebuia sa inceteze vineri la ora 19,00 GMT, au precizat surse europene.

Poroshenko nu a confirmat explicit aceasta informatie, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta la Bruxelles dupa o intalnire cu omologii sai din cele 28 de state membre ale UE. "Mie imi revine aceasta decizie. Ma voi consulta cu Consiliul de Aparare, dar ora limita este 22,00 (19,00 GMT), deci decizia trebuia luata astazi", a declarat acesta.

UE a stabilit patru conditii care trebuie rezolvate pana luni, la jumatatea zilei, printre care "lansarea de negocieri pe fond pentru aplicarea planului de pace al presedintelui (ucrainean) Poroshenko", potrivit concluziilor Consiliului.

Uniunea cere un acord asupra unui "mecanism de verificare, supervizat de OSCE (Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa) a incetarii focului", "revenirea sub autoritatea ucraineana a trei puncte de frontiera" cu Rusia si "eliberarea ostaticilor, inclusiv toti observatorii OSCE".

Decretata de Kiev si acceptata de rebeli, incetarea focului a fost incalcata de maniera sporadica.

Consiliul European "va examina situatia" la inceputul saptamanii viitoare si "va lua masurile necesare" in caz de nevoie, precizeaza textul. Este reafirmata de asemenea decizia de a se "reuni la orice moment" pentru a impune noi sanctiuni.

Europenii aplica de patru luni o serie de sanctiuni punctuale care vizeaza oficiali rusi sau ucraineni pro-rusi, afectati de o inghetare a averilor din UE si interdictia de a calatori in spatiul comunitar.

Surse diplomatice au precizat ca intervalul de 72 de ore propus de presedintele Poroshenko trebuie sa permita reunirea unui anumit numar de conditii, precum eliberarea ostaticilor si controlul frontierei ruso-ucrainene pentru a "bloca aducerea de arme si infiltrari".

S-a convenit de asemenea ca presedintele francez Francois Hollande si cancelarul german Angela Merkel sa aiba un nou contact cu presedintele rus Vladimir Putin in cursul week-end-ului pentru a analiza situatia, au mai spus aceste surse.