Guvernul polonez a supravietuit miercuri seara unui vot de incredere, cerut de premierul Donald Tusk, in urma publicarii inregistrarii unei conversatii intre oficiali de rang inalt care a provocat indemnuri la demisia Cabinetului de centru-dreapta pe care-l conduc, potrivit Mediafax.

Guvernul de centru-dreapta a fost sustinut de 237 de deputati, in timp ce 203 s-au pronuntat contra. Anterior, Tusk nu a exclus posibilitatea organizarii unor alegeri anticipate, din cauza acestui scandal.

Intr-o conversatie inregistrata fara ca acestia sa stie, vara trecuta, si publicata duminica de catre Wprost, guvernatorul Banciii centrale Marek Belka ii propunea ministrului de Interne Bartlomiej Sienkiewicz sa-l sustina, in cazul unei crize a politicii bugetare a Guvernului, cerand in schimb demisia ministrului Finantelor de la vremea respectiva, Jacek Rostowski, care a parasit postul intre timp.

In urma acestor dezvaluiri, interpretate ca trafic de influenta de catre opozitie, seful partidului conservator PiS Jaroslaw Kaczynski a cerut demisia Guvernului Tusk.

Presa si politicieni au sugerat ca inregistrarea secreta ar putea sa fi fost efectuata de catre serviciile secrete ruse, cu scopul de a destabiliza Polonia, pe fondul crizei ruso-ucrainene.

Ulterior, Parchetul a anuntat ca l-a inculpat pentru "interceptari ilegale" pe managerul unui restaurant in care s-a purtat conversatia.