Congresul american i-a acordat marti cu titlu postum cea mai inalta distinctie pastorului Martin Luther King Jr. si sotiei sale Coretta Scott King, in cadrul unei ceremonii care a marcat jumatate de secol de la legea istorica privind drepturile civice, scrie AFP.

Congresul a votat in 2004 o rezolutie care acorda Medalia de Aur a Congresului cuplului King, pe care vaduva lui MLK urma sa o accepte.

Dar, Coretta Scott King a decedat in 2006, iar copiii cuplului King au fost cei care au acceptat recompensa marti la Capitoliul din Washington.

"Datorita actiunilor, discursurilor si scrierilor lor, ei au creat un climat favorabil adoptarii legii privind drepturile civice din 1964 (Civil Rights Act) si a legii privind dreptul de vot in 1965 (Voting Rights Act)", a declarat reprezentantul democrat John Lewis, unul dintre liderii studentesti ai miscarii din anii 1960.

"Civil Rights Act" avea sa interzica discriminarile rasiale si segregarea in scoli, la locul de munca, in hoteluri, restaurante si in orice spatiu public.