Nave de razboi chineze vor participa in Pacific la cel mai mare exercitiu naval din lume, sub comanda americana, o premiera simbolica care isi propune sa reduca lipsa acuta de incredere dintre cele doua mari puteri, scrie AFP.

Lansate in 1971 si organizate la fiecare doi ani, manevrele RIMPAC ("Rim of the Pacific") vor avea loc in perioada 26 iunie - 1 august in largul Hawaii.

Cele 23 de natiuni din Pacific care participa vor alinia 49 de nave de suprafata, sase submarine, peste 200 de aeronave si 25.000 de oameni.

Eveniment inedit - China va participa la aceste exercitii, ceea ce ii va permite sa opereze alaturi de Marina japoneza, in conditiile in care relatiile dintre cele doua tari se afla la un nivel foarte redus, tocmai din cauza tensiunilor maritime.

Dar in centrul atentiei se va afla cooperarea dintre SUA si China, avand in vedere neincrederea reciproca, mai ales dupa ce administratia americana a precizat ca va face din regiunea Asia - Pacific noua sa prioritate strategica.

Toti analistii sunt de acord ca astfel de exercitii sunt din ce in ce mai importante pentru a crea sau intari legaturile dintre cele doua tari dotate cu arma nucleara si care se acuza reciproc ca sunt vinovate pentru tensiunile din anumite mari ale Asiei.

O cooperare mai buna intre fortele americane si Armata Populara de Eliberare (APE) "este intr-adevar cruciala", afirma Michael O'Hanlon, expert in relatii chino-americane la Brookings Institution.

"In contextul actual, principala noastra preocupare este ca aceste crize locale sa degenereze in ceva mult mai grav", explica el, facand referire la disputele de suveranitate teritoriala care opun Beijingul si o serie de vecini ai sai, uneori aliati cu SUA.

Contactele intre fortele armate sunt considerate punctul slab al relatiilor chino-americane, chiar daca cele doua state majore au contacte la nivel inalt iar cele doua marine au organizat deja activitati comune de antrenament.

Dar RIMPAC 2014, pentru care Beijingul va trimite o mini-flota care include un distrugator lansator de rachete, o fregata lansatoare de rachete, o nava de aprovizionare si o nava spital, este "un semn pozitiv de intarire a increderii intre China si Statele Unite", a subliniat un comentator al agentiei oficiale de presa China Noua.

"Pentru chinezi, decizia de a se angaja (in acest exercitiu) reprezinta un palier semnificativ. In special sub comanda americana", a apreciat so comandantul fortelor americane in Asia-Pacific, amiralul Samuel Locklear.

In ultimele saptamani nu au lipsit subiectele de disputa intre Washington si Beijing, in conditiile in care partea chineza s-a declarat iritata de punerea sub acuzare, in SUA, a cinci ofiteri ai armatei chineze pentru "piratare informatica" si "spionaj economic".

Beijingul a fost deranjat si de declaratia facuta in aprilie, la Tokyo, de presedintele american Barack Obama, care a repetat ca insulele asupra carora Japonia si China isi disputa suveranitatea sunt "acoperite" de tratatul bilateral de aparare americano-nipon.

Si, cu putin timp inainte, relatiile dintre SUA si China s-au tensionat brutal dupa ce Beijingul a instituit unilateral, in 23 noiembrie 2013, o zona aeriana de identificare asupra unei mari parti a marii Chinei orientale, intre Coreea de Sud si Taiwan.

Doua saptamani mai tarziu, un crucisator lansator de rachete a evitat o coliziune cu o nava a Marinei chineze in apele internationale ale Marii Chinei Meridionale, fiecare parte dand vina asupra celeilalte.