Secretarul de stat american John Kerry isi continua luni turneul diplomatic din Irak, facand un apel la unitate catre liderii de la Bagdad, în timp ce insurgentii sunniti isi consolideaza pozitiile la granita de vest cu Siria, scrie AFP.

Kerry are o misiune diplomatică in cadrul careia a fost duminica in Egiptînainte de Amman, Bruxelles si Paris, care are ca scop sa-l convinga pe premierul irakian Nouri al-Maliki să formeze rapid un guvern de unitate natională.

Situatia este tot mai tensionata pe teren unde insurgentii condusi jihadistii ultra-radicali EIIL au pus stapanire pe trei orase din provincia de vest Al-Anbar: Al-Qaďm, Rawa si Aana. Armata a anuntat duminică că s-a retras din motive tactice, dar potrivit martorilor, insurgentii au preluat sambata controlul în Al-Qaďm, la frotiera cu Siria. Autoritatile locale si medicii, spun ca insurgentii ucis 21 de persoane sâmbătă si duminică la Rawa si Aana.

De la începutul ofensivei in 9 iunie, insurgentii pus stapanire pe Mosul, al doilea oras ca marime din Irak, pe o mare parte din provincia Ninive (nord), Tikrit si în alte zone ale provinciilor Salahuddin (nord) , Diyala (est) si Kirkuk (nord), iar acum avanseaza spre vest.