Premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat, duminica, Washingtonul ca o eventuala interventie a sa in criza din Irak ar putea conduce la sporirea influentei iraniene atat in aceasta tara, cat si pe scena internationala. "In acest moment, asistam in Orientul Mijlociu (...) la o ura violenta intre siiti radicali, condusi (...) de Iran, si sunnitii radicali, condusi de Al-Qaida, SIIL (Statul Islamic in Irak si Levant) si altii", a declarat Benjamin Netanyahu pentru NBC, potrivit Mediafax.

"Cele doua tabere sunt dusmane Statelor Unite, iar atunci cand inamicii se bat intre ei, nu trebuie sa consolidezi pe niciunul, ci trebuie sa-i slabesti pe ambii", a adaugat el.

"Cel mai prost rezultat ar fi ca una din aceste factiuni, Iranul, sa profite pentru a obtine capacitatea de a fabrica arme nucleare, ceea ce ar fi o eroare tragica", a avertizat premierul israelian, reiterandu-si ostilitatea fata de un acord diplomatic care ar permite Teheranului sa-si mentina "cea mai mare parte a capacitatilor" nucleare.

Totusi, Netanyahu a apreciat ca trebuie "efectuate actiunile necesare pentru a impiedica SIIL sa preia controlul asupra Irakului si pentru a nu permite Iranului sa domine Irakul in modul in care domina Libanul si Siria".