Ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, descrie relatia cu Statele Unite ca fiind "fara nicio valoare" si mai degraba "daunatoare, in conditiile in care ofera Poloniei un fals sentiment de securitate", potrivit unei noi inregistrari stanjenitoare pentru Guvernul de la Varsovia, inregistrare scursa in presa. Scandalul inregistrarilor ameninta supravietuirea Guvernului de centru-drepta condus de Donald Tusk, un sustinator ferm al parteneriatului strategic cu SUA. Cotidianul New York Times lanseaza si doua posibile teorii in scandalul inregistrarilor: acestea ar fi fost realizate si scurse catre presa fie de adversari politici, fie de agenti ai Rusiei.

Seful diplomatiei poloneze ar fi fost inregistrat in timpul unei discutii private cu Jacek Rostowski, fost ministru de Finante, intr-un restaurant elegant din Varsovia, la inceputul acestui an, asadar inaintea izbucnirii crizei din Ucraina generata de anexarea de catre Rusia a Peninsulei Crimeea. Dupa izbucnirea crizei ucrainene, legaturile de securitate dintre Polonia si SUA au devenit mult mai stranse.

In timpul acestei discutii, oficialul polonez afirma ca relatia cu SUA "nu valoreaza nimic" si este "daunatoare deoarece ofera Poloniei un fals sentiment de securitate". "Intram in conflict cu Germania, cu Rusia si vom considera ca totul este nemaipomenit pentru ca le-am supt-o americanilor", afirma Sikorski in timpul convorbirii care contine inclusiv termeni mai directi si vulgari la adresa SUA.

Transcrierea inregistrarii realizate ilegal a fost publicata duminica pe site-ul saptamanalului Wprost, aceeasi publicatie care, in urma cu o saptamana, a publicat o inregistrare realizata anul trecut, in care ministrul de Interne Bartlomiej Sienkiewicz incearca sa il convinga pe guvernatorul Marek Belka sa sustina politica fiscala a guvernului. Acesta din urma cerea la schimb demisia ministrului de Finante de la acel moment, Jacek Rostowski, care a parasit ulterior functia.

Un purtator de cuvant al Guvernului de la Varsovia a refuzat duminica sa faca vreun comentariu privind noua inregistrare, declarand ca asteapta publicarea inregistrarii complete, ce ar urma sa apara luni in saptamanalul Wprost.

  • Serviciile secrete din Rusia, suspectate ca s-ar afla in spatele scandalului inregistrarilor

Cotidianul New York Times noteaza ca potentialii suspecti pentru declansarea scandalului inregistrarilor sunt fie inamici politici ai actualei puteri din Polonia, fie agenti de securitate nemutumiti, fie agenti rusi. Wprost nu a dezvaluit, initial, cum a obtinut inregistrarile, insa duminica a scris ca acestea i-ar fi fost furnizate de catre "un om de afaceri".

Inca de acum o saptamana, jurnalisti si oameni politici au sugerat ca scandalul inregistrarilor ar putea porni de la serviciile secrete rusesti, pentru a destabiliza Polonia pe fondul crizei ruso-ucrainene.

Statele Unite urmeaza sa ia in luna septembrie o hotarare in privinta amplasarii unei baze NATO permanente pe teritorul Poloniei, in timpul summit-ului Aliantei care va avea loc in Tara Galilor. In luna aprilie, ministrul polonez al apararii, Tomasz Siemoniak, declara ca sustine ideea unei prezente militare permanente a NATO in tara sa, fapt ce ar permite Poloniei sa devina un lider regional in cooperarea militara cu NATO. Tot in aprilie, Statele Unite au decis trimiterea a aproximativ 600 de militari americani in Polonia si in tarile baltice, pentru exercitii militare menite sa demonstreze solidaritatea tarilor NATO in contextul tensiunilor cu Rusia din cauza crizei ucrainene. De asemenea, SUA au trimis 12 avioane de vanatoare F-16 in Polonia, in conditiile in care NATO evitase, de la sfarsitul Razboiului Rece, sa amplaseze baze in tarile membre care au facut parte din fostul bloc sovietic.

Dupa dezvaluirile de la inceputul saptamanii trecute, interpretate drept trafic de influenta de catre opozitie, liderul partidului conservator PiS, Jaroslaw Kaczynski, a cerut demisia guvernului condus de Donald Tusk.

Tusk a exclus insa o demisie a guvernului sau a ministrului de Interne, afirmand atunci ca niciunul dintre cei doi interlocutori nu a incalcat legea.

Premierul polonez a denuntat, de altfel, "o tentativa de lovitura de stat, o tentativa de rasturnare a guvernului cu metode ilegale".

Parchetul a anuntat inculparea directorului restaurantului unde a avut loc convorbirea publicata acum o saptamana, pentru "interceptari ilegale". De asemenea, Parchetul si serviciile de contra-spionaj din Polonia au efectuat miercurea trecuta o perchezitie la sediul publicatiei Wprost.

  • Pozitia marilor puteri pe tabla de sah a Ucrainei: Polonia, principalul furnizor occidental de expertiza pentru spatiul ucrainean

Hotnews.ro scria, in analiza "Pozitia marilor puteri pe tabla de sah a Ucrainei" realizata de Vlad Mixich si publicata pe 2 iunie, ca in ultimul deceniu, relatiile Poloniei atat cu Germania, cat si cu Rusia, cei doi vecini prin traditie amenintatori, s-au imbunatatit considerabil. Dar tot acest edificiu, migalos construit, este acum amenintat de agresivitatea lui Putin.

Rusia este principala destinatie non-UE pentru exporturile poloneze. Este motivul pentru care oficialii polonezi sustin sanctiunile economice impotriva Rusiei doar cu jumatate de gura, dar solicita foarte vocal cresterea considerabila a numarului de trupe NATO pe teritoriul lor. Germania insa se opune acestei solicitari, dorind sa nu provoace Kremlinul.

Intre diplomatii polonezi si diplomatii germani tensiunile s-au intensificat in ultima luna, polonezii fiind deranjati de indulgenta Berlinului fata de Kremlin. Varsovia este ingrijorata ca nemtii, si consecutiv intreaga Europa, vor inchide ochii la anexarea Crimeei de Rusia si ca, dupa inghetarea conflictului din estul Ucrainei, Germania isi va continua nestingherita afacerile cu Kremlinul. Astfel Polonia isi va rata principalul obiectiv de politica externa din ultimul deceniu: occidentalizarea Ucrainei.

Polonia a devenit principalul furnizor occidental de expertiza pentru spatiul ucrainean. Astazi, Polonia incearca sa se intareasca prin atragerea Romaniei intr-o pozitie mai activa, optiune sprijinita si de Statele Unite. La Varsovia circula propuneri legate de formarea unei cvadrilaterale Polonia-Romania-Ucraina-Republica Moldova, care sa intensifice implementarea proiectelor UE in fostele republici sovietice.

Radoslaw Sikorski, ministrul polonez tarat acum in scandalul inregstarilor, era cotat cu sanse sa devina noul "ministru de externe" al Uniunii Europene, lucru care ar fi avut o importanta incarcatura simbolica. Sikorski se numara printre acei oficiali europeni care au facut, de-a lungul timpului, cele mai dure declaratii impotriva lui Vladimir Putin.