Presedintele american Barack Obama a avertizat, intr-un interviu difuzat duminica, in legatura cu pericolele pe care le creeaza ofensiva fulgeratoare a insurgentilor sunniti in Irak la adresa stabilitatii intregii regiuni, potrivit Mediafax. Jihadisti din cadrul gruparii Statul Islamic in Irak si levant (SIIL), care au lansat o ofensiva-fulger in Irak pe 9 iunie, isi consolideaza pozitiile in vestul tarii, la frontiera cu Siria, o zona in care vor sa proclame un califat.

Barack ObamaFoto: Agerpres/AP

Presedintele Obama, care a respins ideea unei interventii a trupelor americane, se teme ca veleitatile insurgentilor sunt mai mari, afirmand ca "ideologia lor extremista constituie o amenintare pe termen mediu si lung" la adresa Statelor Unite.

"Este necesar, in general, sa fim vigilenti. Problema actuala consta in faptul ca (luptatorii) din SIIL destabilizeaza tara (Irakul), dar ei pot sa se extinda in tari aliate ca Iordania", a declarat presedintele intr-un interviu acordat vineri postului CBS si difuzat duminica.

In opinia sa, populatia locala irakiana ii va respinge, pana la urma, pe extremistii sunniti, "din cauza violentei si extremismului lor". "Am vazut acest lucru de in mai multe randuri. De exemplu, in provincia occidentala Al-Anbar, in timpul Razboiului din Irak, unde triburi sunnite s-au ridicat brusc la lupta impotriva lor, din cauza ideologiei lor extremiste", a precizat Barack Obama.

Presedintele american a subliniat de asemenea asupra pericolelor pe care le reprezinta alte organizatii extremiste, ca de exemplu Al-Qaida in Yemen sau Boko Haram in Nigeria. "Sunt pe cale sa se transforme intr-o provocare la nivel mondial, pe care Statele Unite este necesar sa o accepte. Dar nu o putem accepta singuri", a continuat el.

Fostul vicepresedinte american Dick Cheney, care il invinovateste pe presedintele Barack Obama de haosul din Irak, a criticat din nou, duminica, trimiterea a 300 de "consilieri militari" americani in Irak. "Cand discutam depre trimiterea a 300 de consilieri militari, atunci cand ar trebui de fapt vreo 20.000 ca sa faca treaba bine, nu cred ca atacam problema cu adevarat", a declarat el, acuzandu-l pe presedinte ca a "decimat bugetul Apararii", ci "nu (reteaua terorista) Al-Qaida". "Cred ca ne paste un mare pericol in urmatori ani, din cauza refuzului sau de a privi realitatea in fata si a dorintei sale de a retrage Statele Unite din aceasta parte a globului", a subliniat Cheney.