Ambasada Romaniei la Sofia estimeaza, pe baza apelurilor telefonice, ca numarul turistilor romani aflati in zonele afectate de inundatiile catastrofale de pe litoralul bulgaresc este de aproximativ 1.000 de persoane, a precizat Ministerul roman de Externe, pentru Mediafax. 200 de turisti romani au fost evacuati din hotelurile din statiunea Albena si cazati in alte hoteluri, a declarat la B1 Tv ministrul Turismului, Florin Jianu. 6 hoteluri din Albena au fost grav afectate de inundatii. 14 oameni si-au pierdut viata si alte trei persoane sunt in continuare date disparute dupa inundatiile care au lovit nord-estul Bulgariei, cel mai afectat fiind orasul Varna, port la Marea Neagra, lovit de viitura, potrivit AFP. Sute de turisti, inclusiv romani, au fost evacuati de pe litoralul bulgaresc. Joi seara, o furtuna violenta a maturat orasul Varna si partea de nord-est a Bulgariei.

Orasul Varna, inundatFoto: Captura Youtube.com

Ora 19:50 Numerele de telefon alocate pentru gestionarea situatiei romanilor din Albena, Bulgaria: TelVerde A.N.T.0800868282 sau 021.313.00.08 / 00359879440758 - telefonul de urgente al Ambasadei Romaniei la Sofia. Guvernul anunta si rutele recomandate pentru intoarcerea in tara a cetatenilor romani aflati la Albena

Guvernul informeaza ca la Centrul operational de comanda al Guvernului s-a constituit un grup de lucru format din reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Interne si ai Ministerului Afacerilor Externe care gestioneaza situatia in care se afla romanii blocati in statiunea bulgara Albena. Grupul de lucru este condus de Raed Arafat, seful Departamentului de interventii in situatii de urgenta.

La fata locului se afla consulul onorific al Romaniei la Burgas, care evalueaza situatia turistilor romani din zona afectata, se arata intr-un comunicatd e presa transmis de Guvern, iar in drum spre zona afectata se deplaseaza o echipa mobila a ambasadei, formata din primul colaborator al misunii diplomatice romane la Sofia si atasatul de afaceri interne.

La nivelului Departamentului consular al MAE sunt pregatite doua echipe mobile consulare care se vor deplasa la fata locului, daca situatia o va impune.

Din datele obtinute de la Centrul Operativ al Ministerului de Interne bulgar rezulta ca drumurile din Bulgaria sunt practicabile, iar in zonele unde sunt restrictii de viteza sau se circula pe o singura banda, politia bulgara se afla la fata locului si dirijeaza traficul rutier.

  • Drumul dinspre Albena spre Romania este practicabil si se recomanda revenirea in tara pe traseul Albena -  Balchik - Durankulak - Vama Veche.
  • In situatia in care traficul se aglomereaza pe ruta mai sus mentionata, se recomanda ca rezerva traseul Albena  - Dobrich - General Tosevo - Kardam - Negru Voda.

Ora 15:07: Ministrul delegat pentru Turism, Florin Jianu, a plecat de urgenta spre statiunea bulgara Albena, unde mai multi turisti romani sunt blocati in urma inundatiilor, pentru evaluarea situatiei si prime decizii in vederea repatrierii acestora, informeaza Guvernul. De asemenea, la nivelul Ministerului Afacerilor Externe si al Ministerului Afacerilor Interne va fi constituit un grup de lucru care sa gestioneze de urgenta situatia in care se afla romanii blocati in Albena. "In prezent, ministrul delegat pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediu de Afaceri si Turism, Florin Jianu, se deplaseaza de urgenta la fata locului, pentru evaluarea situatiei si pentru prime decizii. Grupul de lucru va lua legatura cu autoritatile bulgare, va mentine o echipa la fata locului, va lua legatura cu romanii aflati in situatii dificile si va face tot ce este necesar pentru repatrierea acestora in bune conditii. De asemenea, grupul interministerial va comunica opiniei publice informatiile existente in timp util", se arata intr-un comunicat al Executivului, citat de Mediafax.

"Ambasada Romaniei la Sofia a fost contactata de mai multi cetateni romani aflati pe litoralul bulgaresc care au prezentat situatia dificila in care se afla in statiunea Albena, care a fost cea mai afectata de inundatii. Nu exista date oficiale privind numarul turistilor romani aflati in aceasta statiune, insa dupa estimarile misiunii diplomatice, efectuate pe baza apelurilor telefonice, numarul acestora ar putea fi de aproximativ 1.000 de persoane", a aratat MAE.

Potrivit Ministerului de Externe, din datele obtinute de la autoritatile bulgare rezulta ca printre victime nu sunt cetateni romani.

Un reprezentant al ambasadei (consulul onorific al Romaniei la Burgas) se afla deja la fata locului pentru acordarea asistentei consulare cetatenilor romani din Albena, urmand ca alti doi reprezentanti ai misiunii diplomatice sa ajunga in zona afectata in cel mai scurt timp, informeaza MAE.

MAE ii informeaza pe cetatenii romani aflati in situatii deosebite in statiunile bulgaresti afectate de recentele inundatii pot apela telefonul de urgenta al ambasadei: 00359 879 440 758.

Ministerul Afacerilor Externe recomanda cetatenilor romani sa manifeste prudenta daca se afla sau se deplaseaza pe teritoriul Bulgariei si sa consulte site-urile de specialitate si pagina de internet www.mae.ro pentru informatii actualizate.

Autoritatile bulgare au decretat stare de catastrofa naturala in orasul Varna, in regiunea Dobrici din nord-est si in cateva localitati din centrul tarii.

In statiunea Albena, situata la nord de Varna, 1.200 de turisti, printre care cetateni germani, rusi si britanici, au fost evacuati cu ajutorul camioanelor si elicopterelor, dupa ce hotelurile in care erau cazati au fost inundate.

Digi 24 anunta ca printre turistii evacuati se numara si cetateni romani. "Dupa-masa ne-au stramutat la alt hotel, pentru ca aici s-a oprit curentul. Si in cantina si in restaurant era apa pana deasupra genunchiului. A crescut apa din ora in ora. A ajuns la un metru jumate pe aleea de la hotel. In capatul statiunii am inteles ca e un hotel care a inceput sa o ia la vale", a declarat un turist roman pentru Digi 24.

Unii dintre romanii surprinsi de inundatii pe litoralul bulgaresc au fost nemultumiti de conditiile oferite de gazdele din tara vecina: "Ne-au ajutat, ne-au dat un sandvis cu un salam de care nu am mancat in viata mea si o sticla de apa. In rest nimic, nimic. Conditii foarte proaste", a declarat un turist roman pentru Digi 24.

Autoritatile bulgare au declarat zi de doliu national pentru luni, 23 iunie.

"Situatia este acum sub control, dar suntem in continuare in alerta", a declarat premierul bulgar Plamen Oreharski.

Comisarul european pentru Cooperare Internationala, Ajutor Umanitar si Gestionarea Crizelor, bulgaroaica Kristalina Georgieva, este asteptata sambata in zonele afectate. Bulgaria ar putea beneficia de ajutor financiar din partea UE, in urma inundatiilor.

Presa din tara vecina vorbeste despre "infernul apelor": "Oameni si animale moarte, aluviuni, strazi maturate de ape si masini aruncate de colo-colo ca niste jucarii. Asa arata vineri dimineata cartierul Asparuhovo. Localnicilor nu le vine in minte un dezastru similar si nici nu le vine sa creada ca s-a sfarsit cosmarul", a scris cotidianul Trud, citat de Agerpres.

Cotidianul 24 Ceasa a scris ca tragedia a fost provocata de taierile aleatorii de copaci, constructiile ilegale, ravena plina de gunoaie si ploile torentiale, in timp ce ziarul Srga a remarcat faptul ca autoritatile sunt neputincioase in situatii de criza. Sistemul de avertizare timpurie nu a functionat, iar autoritatile centrale si locale nu au fost pregatite sa raspunda adecvat, in asa fel incat sa limiteze numarul victimelor omenesti si pagubele materiale.