Statele Unite au avertizat vineri ca nu vor accepta nici prezenta si nici interventia trupelor rusesti in estul Ucrainei, scrie AFP. "Supraveghem situatia de aproape. Nu vom accepta, sub niciun pretext, folosirea fortelor militare rusesti in estul Ucrainei", a declarat un purtator de cuvant al Casei Albe.

In acest context care se retensioneaza, Rusia a anuntat ca asteapta scuze din partea Kievului in urma unui incident in cursul caruia "un tir" efectuat de pe teritoriul ucrainean asupra unui post de frontiera rusesc a ranit un vames.

"Partea rusa asteapta o explicatie si scuze", a declarat serviciul de presa al Kremlinului, citat de agentiile rusesti de presa.

"Informatiile care vin din Moscova potrivit carora ministerul rus al Apararii are in vedere crearea de cordoane militare in estul Ucrainei sunt de asemenea ingrijoratoare", a spus purtatorul de cuvant al Casei Albe, Josh Earnest.

"Nu avem nicio dovada ca unitatile militare rusesti care sosesc in regiune sunt legate in vreun fel de orice misiune de securitate la granita", a subliniat el.

Vineri, in cursul zilei, Rusia s-a declarat "surprinsa" de acuzatiile NATO privind o concentrare de trupe rusesti la granita cu Ucraina, afirmand ca nu este vorba decat de masuri legate de protectia frontierei.

Un oficial american a acuzat vineri Rusia ca aduce trupe suplimentare in apropiere granitei si concentreaza material militar in sud-estul rus pentru a sprijini separatistii din estul Ucrainei.

Occidentalii au salutat in urma cu cateva saptamani retragerea a zeci de mii e militari rusi masati la granita cu Ucraina, dar secretarul general al NATO a acuzat joi Moscova ca recurge la o "noua intarire" a prezentei militare in apropiere de frontiera.