Noul presedinte ucrainean Petro Porosenko a prezentat vineri un plan de pace in 14 puncte al carui obiectiv este sa puna capat insurectiei separatiste proruse din estul tarii, a anuntat un post de televiziune ucrainean, citat de AFP.

Acest plan contine un punct referitor la "dezarmare", "garantarea unui culoar pentru plecarea mercenarilor rusi si ucraineni", "descentraliazarea puterii si protejarea limbii ruse prin intermediul unor amendamente la Constitutie", potrivit site-ului televiziunii private Inter TV. Insa nu mentioneaza armistitiul unilateral anuntat de presedintele ucrainean.

O insurgenta separatista in regiunea industriala rusofona Donbass a ucis cel putin 360 de persoane din aprilie si ameninta unitatea fostei republici sovietice, care se confrunta deja cu o puternica recesiune.

Alte aspecte ale planului includ eliberarea ostaticilor, "crearea unei zone-tampon de 10 km la granita dintre Ucraina si Rusia", amnistie "pentru cei care au depus armele si nu au comis infractiuni grave", si sa puna capat "ocupatiei ilegale" a cladirilor Administratiei Regionale din Donetk si Lugansk, controlate de rebeli.

Planul mentioneaza, de asemenea, alegeri locale rapide si un program pentru crearea de locuri de munca in regiune.