Principala rafinarie de petrol din Irak continua sa fie joi scena unor lupte intermitente intre jihadisti si soldatii irakieni, transmite AFP. In urma cu o zi unitatea cazuse aproape integral in mana insurgentilor, insa autoritatile sustin ca unitatea este controlata acum in mare parte de catre armata.

"Au avut loc lupta intermitente" intre cele doua parti, a declarat pentru AFP Dhahi al-Jobouri, un angajat blocat de catre combatanti in complexul industrial, adaugand ca insurgentii isi consolideaza pozitiile in interiorul complexului, in timp ce armata a preluat controlul asupra mai multor sectoare ale rafinariei.

Purtatorul de cuvant pentru probleme de securitate al premierului irakian, generalul Qassem Atta, a declarat pentru televiziunea de stat ca rafinaria se afla joi sub controlul fortelor guvernamentale si ca atacul insurgentilor a esuat.

Potrivit EuroNews, rafinaria este cucerita in proportie de 75% de insurgentii iar autoritatile refuza sa recunoasca infrangerea. Cu toate acestea guvernul irakian si jihadistii Statului Islamic in Irak si Levant (SIIL) au convenit asupra unui armistitiu de scurta durata la rafinaria de la Baiji pentru a permite evacuarea angajatilor care au mai ramas in unitate.

Rafinarie, situat la 200 km nord de Bagdad, a fost inchisa luni, dupa evacuarea de angajatilor straini, in timp ce unii angajati irakieni au ramas la fata locului.

Localitatea Baiji este situata in apropiere de orasul Tikrit, capitala provinciei Salaheddin, care a fost preluata de catre jihadistii Statului Islamic in Irak si Levant (SIIL) saptamana trecuta, dupa lansarea ofensivei jihadiste la 9 iunie.

Sustinut de partizanii fostului presedinte sunnit Saddam Hussein, indepartata de la putere dupa invazia americana din 2003, jihadistii de la SIIL a preluat controlul asupra celui de al doilea oras ca marime din Irak, Mosul, asupra unei mari parti din provincia Ninive (nord), asupra Tikrit si asupra altor sectoare din provinciile Salaheddin (nord), Diyala (est) si Kirkuk (nord).

Rafinaria de la Baiji furnizeaza petrol pentru toate provinciile irakiene iar productia sa este estimata la 600.000 de barili pe zi.

Mai la nord-vest, in regiunea strategica Tal Afar, la o suta de kilometri de granita cu Siria, continua luptele intre soldatii irakieni si jihadisti, care au reusit marti sa ocupe o mare parte din aceasta provincie.