Parchetul si serviciile de contra-spionaj din Polonia au efectuat miercuri seara o perchezitie in sediul ziarului care a publicat inregistrari ale unor convorbiri intre inalti oficiali care au condus la cereri repetate de demisie a premierului de centru dreapta Donald Tusk, scrie AFP.

Donald TuskFoto: Agerpres/Xinhua

Potrivit site-ului saptamanalului Wprost, procurorii, insotiti de politisti si agenti ai serviciului de contra-spionaj (ABW) au "incercat sa confiste cu forta" laptop-ul redactorului sef Slawomir Latkowski, dupa refuzul ziarului de a preda inregistrarile originale, la originea scandalului.

In fata rezistentei lui Latkowski, sustinut de ziaristii prezenti, procurorii si agentii ABW au "renuntat in jurul orei locale 23,00 (21,00 GMT) la operatiunea lor, dar politisitii au ramas in sediu".

Parchetul a confirmat in timpul noptii abandonarea operatiunii, "in urma escaladarii conflictului" iar ziarul a anuntat ca depune plangere in justitie.

Intr-o inregistrare realizata anul trecut pe ascuns si publicata duminica de saptamanalul Wprost, poate fi auzit ministrul Bartlomiej Sienkiewicz care incearca sa il convinga pe guvernatorul Marek Belka sa sustina politica fiscala a guvernului, acesta din urmacerand la schimb demisia ministrului de Finante de la acel moment, Jacek Rostowski, care a parasit ulterior functia.

"In aceasta situatie, scuzati-ma, demisia ministrului de Finante este indispensabila. Va veni imediat un nou ministru - nu trebuie sa va spun cine poate fi acesta (...) si vom putea face tot ceea ce este necesar pentru a preveni" victoria opozitiei in alegerile viitoare, ar fi afirmat guvernatorul, in conversatia inregistrata.

"Dar acest lucru nu trebuie sa se intample mai tarziu de 8 luni inainte de alegeri", programate pentru toamna lui 2015, i-ar fi raspuns Sienkiewicz.

Ministrul Rostowski a fost demis pe 20 noiembrie de catre seful cabinetului in contextul unei remanieri guvernamentale extinse. In locul sau a fost numit tanarul economist Mateusz Szczurek (38 de ani), de la unitatea poloneza a Grupului ING.

Dupa aceste dezvaluiri, interpretate drept trafic de influenta de catre opozitie, liderul partidului conservator PiS, Jaroslaw Kaczynski, a cerut demisia guvernului lui Tusk.

Donald Tusk a exclus insa o demisie a guvernului sau a ministrului de Interne, afirmand ca niciunul dintre cei doi interlocutori nu a incalcat legea.

Tusk a denuntat "o tentativa de lovitura de stat, o tentativa de rasturnare a guvernului cu metode ilegale".

Presa si oameni politici au sugerat ca inregistrarea secreta ar fi putut fi efectuata de serviciile secrete rusesti, pentru a destabiliza Polonia pe fondul crizei ruso-ucrainene.

Parchetul a anuntat inculparea directorului restaurantului unde a avut loc convorbirea, pentru "interceptari ilegale".