Felipe al VI-lea a devenit la miezul noptii (01.00, ora Romaniei) regele Spaniei si va depune juramantul joi, urmandu-l la tron pe tatal sau, Juan Carlos, care a semnat, foarte emotionat, decretul de abdicare, miercuri, in cursul unei ceremonii solemne, dupa 39 de ani de domnie, potrivit Mediafax.

Regele Felipe al SpanieiFoto: Agerpres/Xinhua

Felipe, in varsta de 46 de ani, a devenit rege in momentul publicarii Jurnalului Oficial al Legii, aprobat masiv de Parlament, care i-a permis tatalui sau sa abdice, un eveniment inedit de la revenirea Spaniei la democratie, in 1978.

Printul Felipe, in varsta de 46 de ani, este cel de al treilea copil al regelui Juan Carlos si al reginei Sofia, si are doua surori mai mari, infanta Elena si infanta Cristina.

S-a nascut pe 30 ianuarie 1968 la Madrid, iar in tinerete printul Felipe a fost vazut ca un fel de playboy. Doua dintre iubitele sale au fost respinse de parinti pe motiv ca nu reprezinta "partenere adecvate" pentru un print mostenitor, una dintre ele pentru ca fusese model de lenjerie intima.

Cea mai mare revolta a printului Felipe a fost sa refuze sa renunte la planurile de casatorie cu Letizia Ortiz Rocasolano, o fosta jurnalista divortata al carei bunic fusese sofer de taxi. S-a casatorit cu Letizia un 2004, iar unii analisti considera ca alegerea sa ar putea sa fie cheia supravietuirii monarhiei. Cuplul are doi copii, infanta Leonor (nascuta in 2005) si infanta Sofia (nascuta in 2007).

Numele integral al printului mostenitor este Felipe Juan Pablo Alfonso de Todos los Santos de Borbon y de Grecia, caruia i se adauga titlurile de Print de Asturias, Print de Viana, Print de Girona, Duce de Montblanc, Conte de Cervera si Lord de Balaguer.

Slabit in urma problemelor de sanatate si afectat de scandaluri, Juan Carlos, in varsta de 76 de ani, transfera responsabilitatile tronului fiului sau in varsta de 46 ani care va deveni, odata cu publicarea legii in Monitorul Oficial la miezul noptii, Felipe VI, noul rege al Spaniei.