Regele Spaniei Juan Carlos semneaza, miercuri, pentru ultima oara o lege, in calitate de monarh, cea care permite abdicarea sa. Dupa 39 ani de domnie, regele Juan Carlos a renuntat la tron in favoarea fiului sau Felipe, care va fi proclamat rege, joi,intr-o capitala oranata cu flori pentru aceasta ocazie, informeaza AFP. Felipe al VI-lea, numele sub care va domni printul Felipe, mosteneste un mandat greu, avand sarcina de a imbunatati imaginea unei monarhii discreditate.

Slabit in urma problemelor de sanatate si afectat de scandaluri, Juan Carlos, in varsta de 76 de ani, transfera responsabilitatile tronului fiului sau in varsta de 46 ani care va deveni, odata cu publicarea legii in Monitorul Oficial la miezul noptii, Felipe VI, noul rege al Spaniei.

In fata celor circa 160 de persoane, atmosfera din impunatoarea Sala a Coloanelor din Palatul Regal din Madrid, prevazuta pentru ora locala 18:00 (ora 16:00 GMT / ora 19:00 ora Romaniei) va fi una solemna pentru ultima ceremonie a lui Juan Carlos.

In timpul acestui ultim act "foarte scurt", dupa cum precizeaza Casa Regale, Juan Carlos, care merge cu dificultate, sprijinindu-se pe o carja, va semna abdicarea, in fata sotiei sale Sofia, a fiului Felipe si a sotiei acestuia, Letizia, care devine la varsta de 41 ani prima regina a Spaniei care nu are sange regal.

Daca nu se tin discursuri, Juan Carlos ar putea face un gest catre fiul sau, precizeaza Casa Regala, care sa simbolizeze transferul de putere.

Juan Carlos a urcat pe tron in noiembrie 1975 si a condus tranzitia Spaniei catre democratie in anii 1970, dupa dictatura lui Francisco Franco, bucurandu-se de un val de popularitate.

Regele a pierdut insa sprijinul public in ultimii ani pe fondul scandalurilor care au afectat casa regala spaniola si a gafelor. Fiica sa Infanta Cristina si sotul ei Inaki Urdangarin sunt cercetati intr-un dosar de frauda fiscala.

Regele Juan Carlos,, in varsta de 76 de ani, are probleme de santate si a suferit mai multe operatii in ultimii ani. Rajoy a precizat ca acesta renunta la tron din motive personale.

Odata cu anuntul abdicarii regelui Juan Carlos, printul Felipe de Asturias, viitorul rege Felipe al VI-lea, a devenit speranta Casei Regale a Spaniei de a restaura popularitatea unei monarhii afectate de scandaluri. Printul Felipe contrasteaza puternic cu tatal sau, cunoscut pentru extravagantele sale, iar numele sau a fost ferit de acuzatiile de coruptie si risipa care au patat ultimii ani de domnie ai regelui Juan Carlos.

In pofida bunului renume al printului mostenitor, deasupra capului sau atarna mostenirea domniei de 39 de ani a regelui Juan Carlos precum si contextul actual al unei Spanii care nu mai are nevoie de monarhie pentru a-si mentine stabilitatea politica, precum era cazul atunci cand tatal sau a urcat pe tron asigurand tranzitia de la dictatura la democratie, scrie Reuters.

Felipe este perceput ca fiind foarte diferit de tatal sau, Juan Carlos I, si, desi in public se arata amical, prefera un stil de viata mai simplu. Pe de alta parte, printului ii lipseste acea atitudine "din popor" a tatalui sau, faimos pentru imbratisarile calduroase, insa reuseste sa se apropie de public mai mult decat membrii familiei regale britanice, noteaza agentia de presa.

Casa Regala isi pune in el speranta ca va putea curata imaginea monarhiei insa pentru asta ar fi necesar un nivel de transparenta necunoscut inainte de epoca internetului.

Printul mostenitor nu a fost afectat de investigatia de coruptie in care este vizat cumnatul sau, Inaki Urdangarin, iar un sondaj de opinie realizat la inceputul acestui an arata ca 66% dintre spanioli il percep intr-o lumina pozitiva.