In Georgia a avut loc in noaptea de marti spre miercuri prima executie din SUA din ultimele 7 saptamani, dupa cea din statul Oklahoma care a dat nastere unei controverse privind suferinta care ar fi fost indurata de catre condamnat, transmite AFP.

Marcus Wellons (58 de ani), condamnat pe uciderea unei adolescente, a fost declarat mort prin injectie letala la ora locala 11:56 (3:56 GMT) in Jackson, Georgia (sud-estul SUA), a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al penitenciarului, Gwendolyn Hogan.

Este prima executie pusa in practica dupa 29 aprilie, cand Clayton Lockett a murit la 43 minute dupa administrarea prin injectie a unui nou cocktail letal, in Oklahoma (in sud), cand in mod normal dureaza in jur de 10 minute.

Potrivit purtatorului de cuvant, procedura a inceput la ora 22:41, la mai bine de ora inainte de a fi pronuntat decesul, insa nu au fost observate probleme.

Curtea Suprema de Justitie din SUA a dat unda verde executiei, respingand ultimele doua proceduri de apel facute de condamnat.

Este cea de a douazeci si una executie din SUA din 2014 si a doua din Georgia dupa cea a condamnatului Troy Davis, in septembrie 2011, care a fost executat in pofida existentei unor suspiciuni cu privire la vinovatia sa.

O a doua executie a fost programata miercuri la ora locala 00:00 (5:00 GMT) in Missouri (centru), dupa ce Inalta Curte a dat de asemenea incuviintare. O a treia executie esye programata in Florida (sud-est) la ora 22:00.

Executia lui Clayton Lockett a provocat un val de proteste ajungand pana la Casa Alba, unde presedintele Barack Obama a calificat cazul "profund ingrijorator" si a cerut o revizuire a tuturor procedurilor de administrarea a injectiei letale.