Marea Britanie nu este decat un "vechi imperiu in declin" care nu se mai poate compara cu China, scrie miercuri cotidianul chinez Global Times, dupa ce presa britanica a relatat ca partea chineza a amenintat cu anularea vizitei premierului Li Keqiang la Londra daca acesta nu este primit de regina Elisabeta a II-a, scrie AFP.

"Puterea nationala a Marii Britanii nu mai poate acum sa fie plasata pe acelasi rang cu cea a Chinei, un adevar greu de inghiti pentru unii britanici care se agata de nobletea lor", scrie Global Times.

Premierul Li Keqiang a intors oficial pagina unei dispute de peste un an intre China si Marea Britanie pe tema unor afirmatii legate de Tibet, in cadrul unei vizite in regat marcate de semnarea unor contracte in valoare de 17 miliarde de euro si de o audienta la regina.

"Societatea chineza da dovada de tot mai multa suplete in relatiile chino-britanice, in timp ce britanicii nu puteau fi mai meschini", adauga acest cotidian, reputat pentru tonul sau nationalist si plasat direct sub controlul Partidului Comunist Chinez.

Presa britanica a afirmat ca partea chineza a amenintat cu anularea vizitei daca Londra refuza primirea de catre regina, in conditiile in care, potrivit protocolului, suverana nu primeste in mod obisnuit decat sefi de stat.

"Acest lucru ilustreaza ingustimea de spirit a presei britanice si chiar a intregii societati", acuza ziarul chinez, inainte de a aduaga: "Este perfect normal si potrivit ca premierul chinez sa fie primit de regina, care trebuie sa contribuie la reusita acestui eveniment diplomatic".

In decembrie 2013, in plina vizita in China a premierului britanic David Cameron, Global Times scria ca ar fi timpul ca Marea Britanie sa admita ca nu mai este o mare putere ci doar o "batrana tara europeana unde e bine sa calatoresti sau sa studiezi".