Parlamentul de la Kiev (Rada Suprema) a aprobat marti un proiect de lege prin care cere guvernului Ucrainei ca, in termen de o luna de zile, sa pregateasca documentele necesare pentru delimitarea unilaterala a frontierei cu Rusia, informeaza agentiile RIA Novosti si Itar-Tass, citate de Agerpres.

Textul de lege mentionat a fost adoptat in a doua lectura cu voturile a 261 de parlamentari, cu 35 mai mult decat cele necesare, dupa ce in prima lectura proiectul in cauza fusese respins, el fiind aprobat numai de 203 de deputati.

Prin acelasi proiect, Rada Suprema cere guvernului sa decida imediat suspendarea activitatii punctelor de trecere a frontierei de-a lungul granitei cu Rusia si sa ia masurile necesare pentru intarirea controlului la granita cu Republica Moldova pe sectorul transnistrean.

Decizia Ucrainei de a-si delimita granita cu Rusia in mod unilateral a fost anuntata luni de secretarul Consiliului ucrainean pentru Securitate Nationala si Aparare, Andrei Parubii. "Amenintarile la adresa securitatii nationale obliga Ucraina sa-si delimiteze frontiera", a declarat Parubii intr-un interviu pentru postul de televiziune ICTV.

Demarcarea granitei cu Rusia a fost ceruta de presedintele Petro Porosenko, in scopul de a securiza frontiera estica.

Moscova, prin vocea presedintelui Consiliului Federatiei (camera superioara a parlamentului rus), Valentina Matvienko, a calificat ulterior decizia Kievului drept "o provocare la escaladarea conflictului cu Rusia", subliniind ca "demarcarea este posibila doar pe baza bilaterala, in caz contrar aceasta granita neputand fi recunoscuta niciodata".