Comisia Europana a anuntat marti ca a deblocat 500 de milioane de euro pentru a ajuta Ucraina sa faca fata necesitatilor sale de finantare, in special pentru achizitionarea de gaze de la companiile europene, transmite AFP.

"Este vorba de o asistenta bugetara si revine autoritatilor ucrainene sa decida cum vor sa utilizeze acesti bani", a explicat Simon O'Connor, purtator de cuvant al comisarului european pentru afaceri economice si monetare, Olli Rehn.

"Pot sa-i foloseasca pentru a-si acoperi nevoile de finantare externa, precum si pentru achizitia de gaze", a precizat el.

"Ucraina ar putea utiliza acesti bani pentru a cumpara gaz de la companiile din Uniunea Europeana", a confirmat la randul sau Sabine Berger, purtatoare de cuvant a comisarului european pentru energie, Gnther Oettinger.

"Achizitionarea de gaze de la companiile europene este o posibilitate, insa apartine companiilor dreptul de a negocia pretul", a precizat Sabine Berger.

O delegatie ucraineana a mers marti la Budapesta pentru a convinge tari europene sa cedeze Ucrainei o parte din gazul rus pe care il importa, dupa ce Rusia a decis oprirea gazelor, a anuntat compania publica Naftogaz.

"Unele companii europene sunt gata de sa furnizeze gaz Ucrainei. Acestea ofera un pret bun, 320 de dolari pentru mia de metri cubi", a declarat directorul general al Naftogaz, Andril Kobolev.

Naftogaz este deja client al companiilor RWE (Germania) si Gaz de France (Franta).

Comisia Europeana accepta ca Slovacia sa cumpere gaze din Rusia si sa le revanda Ucrainei

Comisia Europeana a anuntat marti ca este "perfect legal" ca Slovacia sa revanda Ucrainei o parte din gazele pe care le cumpara din Rusia, relateaza agentia EFE, citata de Agerpres.

Aceasta optiune va putea fi pusa efectiv in practica din luna octombrie, cand se va finaliza lucrarea de realizare a fluxului invers de transport al gazelor prin gazoductul de pe teritoriul slovac.

"Fluxul invers dinspre Slovacia catre Ucraina este perfect legal", a mai precizat marti Sabine Berger, purtatoarea de cuvant a comisarului pentru energie, Gunther Oettinger.

"In prezent, Ucraina poate cumpara gaze din Ungaria si Polonia, iar din toamna si din Slovacia", a explicat ea, mentionand ca gazoductul de pe teritoriul slovac va avea o capacitate anuala de 8 miliarde de metri cubi, ce ar putea fi sporita ulterior.

Rusia a sistat luni livrarile de gaze catre Ucraina ca urmare a esecului negocierilor privind plata datoriei acumulate de guvernul de la Kiev.