Fostul vicepremier rus Alfred Koh, un cunoscut om de afaceri, sustine ca presedintele rus Vladimir Putin nu va interveni cu trupe in estul Ucrainei, de teama inaspririi sanctiunilor occidentale, care au afectat deja economia rusa, dar va actiona in continuare de o asa maniera incat instabilitatea sa nu permita integrarea Ucrainei in structurile euroatlantice, relateaza marti agentia ucraineana Unian, citata de Agerpres.

"Faptul ca Putin nu va trimite trupe in Donbas (zona miniera din estul Ucrainei, ce cuprinde regiunile Donetsk si Lugansk) era clar de la inceput. Pot fi enumerate o sumedenie de motive, dar voi numi doar unul: sanctiunile occidentale. Ele au fost intr-atat de sensibile incat o catastrofa economica, care se profileaza la orizont, ar deveni realitate in cateva luni. Putin este el insusi constient, iar Cameron (David, premierul britanic) si Merkel (Angela, cancelarul german) i-au explicat in detaliu recent in Normandia (Franta)", scrie Koh pe pagina sa de Facebook.

In opinia lui Koh, presedintele rus are nevoie de o Ucraina instabila, o Ucraina care sa nu poata sa inceapa reformele, "o Ucraina care sa nu poata sa inceapa o integrare reala cu Occidentul".

"El (Putin) are nevoie de o Ucraina permanent in genunchi, cersind iertare, o Ucraina care sa depinda in intregime atat politic cat si economic" de Rusia, opineaza fostul vicepremier rus, taxand drept "palavrageala" acuzatiile Moscovei cu privire la incalcarea drepturilor etnicilor rusi in Ucraina.