Insurgentii islamisti au ocupat cea mai mare parte din Tal Afar, un oras strategic siit din nordul Irakului, a informat marti un oficial guvernamental, mentionand ca zeci de persoane au fost ucise in confruntari, transmite AFP.

Fortele pro-guvernamentale detin inca unele sectoare din aceasta enclava siita din provincia majoritar sunnita Nineveh, a adaugat Noureddine Qabalane, numarul doi in Consiliul provinciei.

Pe de alta parte, cel putin 44 de persoane au fost ucise in urma unui atac al insurgentilor impotriva unui post de politie din Baquba, la 60 km nord-est de Bagdad, potrivit unor surse din serviciile se securitate si medicale.

In acest context, rebelii sirieni au preluat marti controlul asupra al-Qaem, un post de frontiera intre Irak si Siria, potrivit unor ofiteri din armata irakiana.

Acestia au precizat ca insurgentii sunt fideli Armatei Siriene Libere (ASL, rebeli) si Frontului al-Nosra, filiala siriana a al-Qaeda, care controla deja partea siriana a acestui punct de trecere.

al-Qaem este unul dintre cele trei puncte de frontiera dintre Irak si Siria.

Cel din Rabia, la nord, a fost abandonat saptamana trecuta de fortele irakiene, in timpul ofensivei jihadistilor in provincia Nineveh. El se afla in prezent sub controlul fortelor kurde.

Soarta celui de-al treilea, Al-Walid, la sud-vest de al-Qaem, nu era cunoscuta la ora publicarii acestei stiri.

Guvernul irakian a acuzat marti Arabia Saudita, sunita, ca sustine financiar gruparile insurgente din Irak si s-a pozitionat de partea "terorismului", dupa ce regatul il acuzase luni pe premierul irakian, un siit, ca a adus Irakul in pragul dezintegrarii prin politica sa de excludere a sunitilor si a cerut formarea unui guvern de uniune nationala.

Aproximativ 5.000 de iranieni s-au oferit voluntari pentru a apara locurile sfinte siite din Irak in fata ofensivei jihadiste, a scris marti un site internet conservator din Iran, preluat de AFP.

Potrivit acestui site, Tabnak, apelul a fost lansat de organizatia "Cartierul general popular pentru apararea sanctuarelor siite" iar voluntarii se pot inscrie pe site-ul www.harimshia.org (sanctualul siismului, in persana) sau prin SMS.

"Voluntarii sunt organizati in unitati (...) si daca ordinul este dat de liderul suprem (ayatollahul Ali Khamenei), se vor duce in Irak pentru a apara locuril sfinte", scrie pe site-ul harimshia.org.

Irakul are mai multe locuri sfinte pentru siiti, la Najaf si Kerbala, la sud de Bagdad, si la Samarra, in nordul capitalei.

Marele ayatollah Ali al-Sistani, cea mai inalta autoritate siita din Irak, a cerut irakienilor sa se alature fortelor armate pentru a lupta impotriva insurgentilor Statului Islamic in Irak si Levant, care se aflau marti la mai putin de 100 km de Bagdad.

Iranul, a carui populatie este majoritar siita, il sustine pe premierul irakian Nuri al-Maliki.

Jihadistii i considera pe siiti drept apostati si au afirmat ca au ucis 1.700 de soldati siiti dupa ce au preluat controlul asupra orasului Tikrit. Aceasta afirmatie, care nu a putut fi verificata din surse independente, a provocat un val de indignare internationala.