Gigantul energetic rus Gazprom ar putea depune o noua plangere impotriva grupului ucrainean Naftogaz la Curtea internationala de arbitraj de la Stockholm, cu privire la un litigiu de 18 miliarde de dolari, a anuntat luni seara directorul companiei, Alexei Miller, potrivit AFP.

Gazprom a depus deja in cursul zilei de luni, la aceeasi Curte internationala de arbitraj, o plangere privind datoria la gaze a Ucrainei, care se ridica la 4,5 miliarde de dolari.

La scurt timp dupa, grupul ucrainean Naftogaz a anuntat la randul sau ca va ataca la Curte gigantul rus, pentru plati inexigibile de 6 miliarde de dolari.

Rusia a intrerupt luni livrarile de gaze catre Ucraina dupa esuarea negocierilor Rusia-Ucraina, cu medierea UE, si expirarea ultimatumului dat autoritatilor de la Kiev in vederea platii datoriei la gaze.

Gestul a fost calificat de Kiev drept o "noua agresiune" impotriva statului, care ar putea afecta aprovizionarea cu gaze a Europei in aceasta iarna. Gigantul rus Gazprom a anuntat luni ca va impune un sistem de plata in avans pentru gazele livrate Ucrainei. Aceasta inseamna ca Ucraina nu va ma primi decat gaze pentru care a platit.

Ucraina a refuzat majorarea pretului la gaze decisa de Moscova, dupa venirea la putere a liderilor pro-occidentali la sfarsitul lunii februarie, in urma caderii regimului pro-rus al presedintelui Viktor Ianukovici. Mia de metri cubi de gaze naturale s-au scumpit de la 268 la 485 de dolari, cel mai mare pret din Europa. In "oferta finala", Moscova a propus 385 de dolari.