Situatia din estul Ucrainei s-a agravat, dar nu este inca pe punctul de a declansa o criza umanitara, a transmis luni Consiliului de Securitate responsabila ONU pentru operatiunile umanitare, Valerie Amos, citata de diplomati occidentali, informeaza AFP.

Valerie Amos a participat printr-o videoconferinta de la Geneva la consultarile cu usile inchise ale Consiliului, la solicitarea Rusiei, care prezideaza Consiliul in iunie, transmite Agerpres.

Ambasadorul Rusiei, Vitali Ciurkin, a vorbit in fata jurnalistilor despre o situatie "care continua sa se degradeze" si a denuntat "folosirea oarba a fortei de catre armata ucraineana". El a invocat atacuri asupra unor spitale si a afirmat ca "numarul de refugiati care s-au instalat in Rusia in ultimele zece zile a ajuns la 60.000".

Potrivit unor diplomati occidentali, in cursul consultarilor, SUA, Franta si Marea Britanie au contestat cifrele prezentate de Rusia, in timp ce Valerie Amos a estimat ca numai 4.600 de ucraineni au cerut oficial azil in Rusia.

Valerie Amos, citata de acesti diplomati, a mentionat riscul "unei crize umanitare in absenta unei solutii politice". Situatia "s-ar putea degrada rapid", a afirmat ea, dar "nu o consideram deocamdata ca fiind o criza umanitara".

Ciurkin a subliniat ca Rusia si-a continuat eforturile de a obtine adoptarea de catre Consiliu a unei rezolutii privind situatia umanitara in Ucraina si ca si-a modificat proiectul anterior, prezentat la inceputul lunii.

Respectivul text, care prevedea in special crearea de "culoare umanitare" in estul Ucrainei, a fost primit cu raceala de statele occidentale.

Noul proiect tine cont de anumite critici occidentale si "face referire la principii fundamentale din legislatie internationala, precum suveranitatea si integritatea teritoriala, pentru a obtine sprijinul tuturor membrilor Consiliului", a precizat Ciurkin.

El s-a declarat de asemenea 'dezamagit' de faptul ca nu a fost publicata din partea Consiliului de Securitate o declaratie care sa condamne recentul atac asupra Ambasadei Rusiei la Kiev si a afirmat ca un proiect in acest sens a fost "blocat de delegatia lituaniana".