O delegatie ucraineana va merge marti la Budapesta pentru a convinge tari europene sa cedeze Ucrainei o parte din gazul rus pe care il importa, dupa ce Rusia a decis oprirea gazelor, anunta compania publica Naftogaz, citata de AFP.

"Unele companii europene sunt gata de sa furnizeze gaz Ucrainei. Acestea ofera un pret bun, 320 de dolari pentru 1.000 m3,", a declarat directorul general al Naftogaz, Andrid Kobolev.

Naftogaz este deja client al companiilor RWE (Germania) si Gaz de France.

Ucraina a refuzat majorarea pretului la gaze decisa de Moscova, dupa venirea la putere a liderilor pro-occidentali la sfarsitul lunii februarie, in urma caderii regimului pro-rus al presedintelui Viktor Ianukovici. 1.000 de metri cubi de gaze naturale s-au scumpit de la 268 la 485 de dolari, cel mai mare pret din Europa. In "oferta finala", Moscova a propus 385 de dolari.

Rusia a intrerupt luni livrarile de gaze catre Ucraina dupa esuarea negocierilor Rusia-Ucraina, cu medierea UE, si expirarea ultimatumului dat autoritatilor de la Kiev in vederea platii datoriei la gaze.

Gestul a fost calificat de Kiev drept o "noua agresiune" impotriva statului, care ar putea afecta aprovizionarea cu gaze a Europei in aceasta iarna. Gigantul rus Gazprom a anuntat luni ca va impune un sistem de plata in avans pentru gazele livrate Ucrainei. Aceasta inseamna ca Ucraina nu va ma primi decat gaze pentru care a platit.