Pakistanul a afirmat luni ca ofensiva militara lansata in ziua precedenta impotriva talibanilor deschide o noua "era a pacii", un pronostic de care se indoiesc majoritatea expertilor, in conditiile in care rebelii cer razbunare si au cerut tuturor societatilor straine sa paraseasca tara, scrie AFP.

Armata a continuat in cursul zilei bombardamentele si avansul cu trupe si materiale in zonele tribale ale Waziristanului de Nord, principalul sediu al talibanilor si al al-Qaeda de la granita cu Afganistanul, intampinand putina rezistenta.

In fata posibilelor represalii ale rebelilor, autoritatile au plasat principalele orase ale tarii (Islamabad, Karachi, Lahore, Peshawar) in stare de alerta maxima si au trimis intariri militare, paramilitare si politienesti, pentru a multiplica barajele si patrulele.

Waziristanul de Nord este considerat ultimul bastion tribal al Miscarii Talibanilor din Pakistan (TTP), principalul grup rebel islamist din tara, si al aliatilor sai straini din al-Qaeda.

Islamabadul s-a decis sa treaca la ofensiva in ultimele saptamani dupa ce a esuat in incercarea de a deschide negocieri de pace cu TTP. Operatiunea a inceput la o saptamana dupa sangerosul atac asupra aeroportului din Karachi (38 de morti, dintre care zece atacatori), revendicat de TTP si de combatanti uzbeci apropiati de al-Qaeda.

Ofensiva este reclamata de mult timp ce mai multi aliati importanti ai Pakistanului, incepand cu Statele Unite, pentru a eradica sanctuarele care adapostesc inclusiv talibani afgani, aflati in razboi cu Kabulul si cu aliatii occidentali din Afganistan si, istoric, apropiati de serviciile secrete pakistaneze.

Luni, premierul Nawaz Sharif s-a exprimat pentru prima oara de la inceputul ofensivei, declarand in fata Adunarii Nationale ca aceasta "operatiune decisiva care vizeaza eliminarea terorismului" din tara va continua "pana cand acest obiectiv va fi atins".

"Am decis sa facem din Pakistan un pamant al pacii"

El a subliniat ca guvernul a luat aceasta decizie dupa esecul tentativelor de negocieri de pace cu talibanii care "au continuat sa ne vizeze cu bombele lor".

"Am decis sa facem din Pakistan un pamant al pacii (...) Cred ca aceasta operatiune va marca inceputul unei ere a pacii si a linistii. Nu vom mai permite ca Pakistanul sa fie un sanctuar al terorismului", a spus acesta.

In cursul diminetii, TTP a promis noi atacuri, ca raspuns la ofensiva, amenintand atat guvernul cat si societatile externe, carora le-a cerut "sa paraseasca imediat tara", pentru a evita sa fie vizate.

TTP este acuzata de numeroase atacuri care s-au soldat cu aproape 7.000 de morti din 2007, atunci cand a lansat un "razboi sfant" impotriva Islamabadului pentru a denunta alianta cu SUA.

In a doua zi a ofensivei din Waziristanul de Nord, armata nu a intampinat decat foarte putina rezistenta, chiar daca a anuntat ca a pierdut primii opt soldati. Sase au fost ucisi de o bomba artizanala plasata pe un drum iar alti doi intr-un schimb de focuri cu sapte rebeli (toti ucisi) care incercau sa fuga din zona tribala, inconjurata de patru zile.

Aceste incidente aduc la 184 numarul mortilor, de duminica, potrivit armatei.

Revenirea probabila a rebelilor

In jurul Bannu, oras situat la portile Waziristanului de Nord, autoritatile civile se pregatesc de un aflux al famiilor care fug din fata ofensivei.

Autoritatile au anuntat ca au inregistrat 62.000 de refugiati. Chiar inainte de inceperea ofensivei, surse locale afirmau ca 40% din jumatatea de milion de locuitori din Waziristanul de Nord parasisera deja zona.

Potrivit unor surse concordante, marea majoritate a combatantilor islamisti locali si straini, tinta prioritara a ofensivei, a parasit deja zona, plecand in special in Afganistanul vecin.

Numerosi observatori se asteapta deci ca armata sa clameze victoria in urmatoarele saptamani, anuntand ca a "curatat" Waziristanul de Nord de rebeli.

Pe langa amenintarea unei viitoare reveniri a rebelilor, analistii afirma ca este nevoie de mai mult decat de o ofensiva rapida pentru a eradica extremismul din Pakistan, favorizat de decenii de conflicte, islamizare si folosirea gruparilor armate islamiste de armata sau partidele politice.

"Islamistii sunt prezenti si la Islamabad, Lahore, Karachi... si acest lucru cere o alta strategie, de lunga durata si condusa de institutii civile", subliniaza, astfel, expertul Hasan Askari.