Guvernul de la Varsovia se afla in centrul unui scandal dupa ce in presa poloneza au aparut informatii cu privire la un caz de trafic de influenta in care este implicat ministrul de Interne si guvernatorul Bancii Centrale, transmite AFP. Opozitia cere demisia cabinetului de centru-dreapta condus de Donald Tusk.

Intr-o inregistrare realizata anul trecut pe ascuns si publicata duminica de saptamanalul Wprost,poate fi auzit ministrul Bartlomiej Sienkiewicz care incearca sa il convinga pe guvernatorul Marek Belka sa sustina politica fiscala a guvernului, acesta din urmacerand la schimb demisia ministrului de Finante de la acel moment, Jacek Rostowski, care a parasit ulterior functia.

"In aceasta situatie, scuzati-ma, demisia ministrului de Finante este indispensabila. Va vani imediat un nou ministru - nu trebuie sa va spun cine poate fi acesta (...) si vom putea face tot ceea ce este necesar pentru a preveni" victoria opozitiei in alegerile viitoare, ar fi afirmat guvernatorul in conversatia inregistrata

"Dar acest lucru nu trebuie sa se inatmple mai tarziu de 8 luni inainte de alegeri", programate pentru toamna lui 2015, i-ar fi raspuns Sienkiewicz.

Ministrul Rostowski a fost demis pe 20 noiembrie de catre seful cabinetului in contextul unei remanieri guvernamentale extinse. In locul sau a fost numit tanarul economist Mateusz Szczurek (38 de ani), de la unitatea poloneza a Grupului ING.

Marek Belka a confirmat luni pentru presa mass-media ca a avut aceasta conversatia cu ministrul de Interne, precizand ca ea s-a desfasurat "la initiativa" Bancii Centrale. El a dat asigurari ca nu este vorba despre o "afacere" intre Banca Centrala si guvern, ci un schimb de opinii facut "din interes pentru stat".

Liderul principalului partid de opozitie (PiS, conservatori), Jaroslaw Kaczynski, i-a cerut luni premierului Tusk sa prezinta "demisia guvernului". "Daca nu o face, vom depune o motiune de cenzura", a avertizat politicianul.

Primul-ministrul Tusk a calificat duminica intreaga afacere ca "deplorabila".

Destabilizare pe fondul crizei ruso-ucrainene?

"Interceptari ilegale ar trebui sa rastoarne guvernul Tusk?", se intreba luni jurnalul Polska The Times.

Gazeta Wyborcza, cel mai mare cotidian polonez, a sugerat voalat ca inegistrarea facuta pe ascuns ar putea fi munca Serviciilor Speciale ruse, pentru a destabiliza Polonia, pe fondul crizei ruso-ucrainene.

"Daca aceasta este opera unui serviciu de informatii extern, se pune problema functionarii contra-spionajului polonez" , noteaza cotidianul, in momentul in care "securitatea si stabilitatea noastra sunt fundamentale pentru a face fata unui razboi in toata regula in Ucraina si expansiunii politice a lui Putin, in pline negocierilor cu privire la gaze si eforturile lui Tusk de a gasi un raspuns la dictatul Moscovei sub forma unei uniuni energetice" europene.

Potrivit unui "important ministru" polonez, citat de Gazeta Wyborcza sub protectia anonimatului, "versiunea cea mai probabila este ca serviciile speciale ruse sunt in spatele acestei provocari", concepute sa ii faca pe polonezi sa inceteze sa se preocupe de Ucraina si de uniunea energetica europeana.