Afrimatii lui Tony Blair legate de violentele din Irak au starnit un val de indignare in Marea Britanie, unde primarul Londrei a "ajuns la concluzia", luni, ca fostul premier a "innebunit", scrie AFP.

Tony Blair, in prezent trimis special al Cvartetului (Natiunile Unite, Uniunea Europeana, Statele Unite si Rusia) in Orientul Apropiat, a declarat cu o zi in urma ca ofensiva jihadista care are loc in Irak nu are nicio legatura cu interventia americana si britanica din urma cu 11 ani.

Aceasta pozitie a fostului prim ministru, dezavuat pentru politica mulata pe cea a Statelor Unite, i-a atras critici din toate taberele politice, inclusiv din randul laburistilor.

"Nu am fost de acord cu Tony la acea epoca si nu sunt nici acum", a afirmat fostul sau vicepremier, John Prescott. Tony Blair a gresit "absolut si permanent, a perseverat in greseala", a spus si fostul ministru al Dezvoltarii internationale Clare Short, care a demisionat in 2003 in urma interventiei din Irak. Fostul secretar de Stat pentru Afaceri externe, Mark Malloch Brown, l-a rugat pe Tony Blair sa "pastreze tacerea".

Criticile cele mai virulente au venit din zona de dreapta, de la primarul conservator al Londrei, Boris Johnson, care a "ajuns la concluzia ca Tony Blair a innebunit", potrivit editorialului saptamanal publicat in editia de luni a Daily Telegraph.

"A facut declaratii uluitoare si care sunt atat de indepartate de realitate incat cu siguranta are nevoie de ajutor psihiatric profesionist", scrie acesta.

"Razboiul din Irak a fost o greseala tragica", adauga Boris Johnson, care, desi recunoaste ca a votat in favoarea unei interventii la acel moment, il acuza pe Tony Blair ca "neaga faptele" si ca doreste sa "rescrie istoria".

Primarul Londrei considera ca Tony Blair si presedintele american din acea vreme, George W Bush, au dat dovada de o "aroganta neverosimila" crezand ca rasturnarea lui Saddam Hussein nu va antrena o instabilitate direct responsabila pentru moartea a peste 100.000 de irakieni si a sute de soldati americani si britanici.