Ministrii de Externe din statele membre ale Ligii Arabe se vor intalni miercuri si joi la Jeddah, in Arabia Saudita, pentru a "studia masurile care trebuie luate" pentru remedierea "situatiei critice" din Irak, a anuntat organizatia pan-araba, citata de AFP.

Jihadistii din Gruparea Statului Islamic din Irak si Levant (SIIL), afiliata retelei teroriste Al-Qaida, au cucerit saptamana trecuta, in 3 zile, teritorii vaste, printre care al doilea oras din Irak, Mosul, si se apropie periculos de mult de Bagdad.

Guvernul irakian a dat asigurari saptamana trecuta ca armata a "preluat initiativa", recucerind din mainile insurgentilor doua orase aflate in apropierea capitalei.

Ministrii de Externe din cele 21 de state membre ale Ligii Arabe (Siria a fost suspendata din Liga Araba incepand cu noiembrie 2011) se vor intalni miercuri si joi "pentru a studia evolutia situatiei critice din Irak si pentru a lua masurile necesare pentru a o remedia", a anuntat Nabil al-Arabi, secretarul general al organizatiei, intr-un comunicat de presa.

Liga Araba si-a exprimat "ingrijorarea extrema a Ligii Arabe fata de multiplicarea operatiunilor teroriste care vizeaza irakienii din numeroase orase".

Sediul Ligii Arabe se gaseste la Cairo.