Gigantul rus Gazprom a anuntat luni, dupa esuarea negocierilor Rusia-Ucraina, cu medierea UE, si expirarea ultimatumului dat autoritatilor de la Kiev in vederea platii datoriei la gaze, ca va impune un sistem de plata in avans pentru gazele livrate Ucraine, informeaza Interfax. Compania rusa nu precizeaza ca gazele au fost taiate insa modificarea sistemului inseamna ca Ucraina nu va ma primi decat gaze pentru care a platit.

Exportul de gaze, motiv de investigatieFoto: Hotnews

Ora 15:29 Rusia vede riscuri semnificative pentru tranzitul gazelor catre Uniunea Europeana, a declarat luni CEO-ul gigantului rus Gazprom, Alxei Millei, la doar cateva ore dupa ce Moscova a taiat furnizarea de gaze catre Kiev.

"In ceea ce priveste rsicurile (pentru UE - n.red.), acestea exista si nu sunt nesemnificative", a afirmat Alexei Miller in cadrul unei conferinte de presa.

Ora 13:20Ucraina sustine ca are suficiente gaze natural in depozite subterane pentru a acoperi necesarul tarii pana in decembrie

Ucraina detine aproape 14 miliarde metri cubi de gaze naturale in rezerve subterane, suficient cat sa acopere nevoile tarii pana in decembrie, a declarat luni presedintele compnaiei nationale de gaze Naftogaz, citata de Reuters.

Premierul ucrainean Arseni Iatseniuk, asezat langa CEO-ul Gazprom Andrii Kobolev in cadrul conferintei de presa, a dat vina pe Rusia pentru esecul negocierilor, spunand ca Moscova a sperat sa ii provoace Kievului probleme in iarna.

"Insa nu este vorba despre gaze. Este planul general rusesc de a distruge Ucraina", a declarat Iatseniuk.

Ora 13:01 Comisia Europeana avertizeaza: Europa risca sa se confrunte cu o penurie de gaze in aceasta iarna

Europa s-ar putea confrunta cu o lipsa grava de gaze iarna aceasta, a avertizat luni comisarul european pentru energie Guenther Oettinger dupa anuntul ca Moscova a taiat aprovizionarea cu gaze a Ucrainei.

"Saptamanile care vin nu vor aparea probleme, vom primi volumele (obisnuite - n.red) de gaze", a declarat Oettinger, insa daca Ucraina se bazeaza pe rezervele sale, "noi vom avea o problema in cazul unei ierni friguroase".

Ora 12:35 Kievul anunta ca Rusia a taiat complet gazele catre Ucraina (Reuters)

Ministrul ucrainean al Energiei Iuri Prodan sustine ca Rusia a taiat in intregime aprovizionarea cu gaze a Kievului insa a garantat ca fluxul de gaze catre clientii europeni ai Rusiei care primesc gaze prin gazoducte ce trec pe teritoriul Ucrainei.

"Avem un anunt de facut astazi - ca aprovizionarea cu gaze a Ucrainei au fost la reduse la zero", a declarat Prodan.

Ora 12:32 Alexei Miller (CEO Gazprom): Partea ucraineana a fost "inutila" in discutiile privind furnizarea gazelor. Gazprom acuza Kievul ca a recurs la santaj pentru a incerca sa obtina preturi foarte mici. (Reuters)

Ora 10:04 Gazprom a avertizat Bruxelles-ul ca ar putea avea loc "posibile perturbari" ale livrarilor de gaze catre UE (AFP)

Gazprom a precizat ca ca continua sa livreze consumatorilor europeni gaze la "volum maxim" iar compania ucraineana de stat Naftogax trebuie sa asigure tranzitul pe teritoriul Ucrainei.

"Gazul pentru consumatorii europeni este livrat la volum maxim iar Naftogaz Ucraina este obligata sa il tranziteze", a declarat purtatoruld e cuvant al Gazprom Sergei Kuprianov, citat de Reuters.

"Comisia Europeana a fots informata in legatura cu posibile perturbari ale tranzitului de gaze in cazul in care Naftogaz va lua gazul destinat tranzitului", a aratat Gazprom.

In jur de 15% din gazul consumat de Europa treceprin Ucraina iar "razboaiele gazelor" dintre Kiev si Moscova din 2006 si 2009 a perturbat aprovizionarea UE.

Ora 9:59 Gazprom a redus livrarile de gaze catre Ucraina de indata de a expirat ultimatumul dat Kievului pentru plata partiala a datoriei, a declarat pentru Reuters, sub protectia anonimatului, o sursa din cadrul companii ruse.

"Volumul de gaze catre Ucraina a fost restrictionat la ora 10:00 (ora locala 10:00 - n.red.) precum fusese convenit", a declarat sursa.

Ora 9:57 Gazprom se adreseaza Curtii de Arbitraj de la Stockholm pentru a incerca sa recupereze datoria la gaze a Ucrainei (AFP)

"Gazprom s-a adresat Curtii Internationale de Arbitraj de la Stockholm cu o plangere la adresa Naftogaz Ucraina pentru a solicita plata unei datorii de 4,5 miliarde de dolari", arata Gazprom intr-un comunicat de presa.

Gazprom a declarat luni dimineata ca Ucraina nu si-a indeplinit obligatiile de plata a datoriei la gaze pana la termenul limita - ora 6:00 GMT / 9:00 ora locala - astfel incat de acum inainte va trebui sa plateasca in avans pentru gazele pe care le primeste din tara vecina, transmite Reuters.

Intr-o declaratie de presa transmisa de Gazprom se mai arata ca Naftogaz, compania ucraineana de stat, nu a platit gazele primite in luna iunie. Reuters arata ca declaratia Gazprom sugereaza ca aprovizionarea cu gaze ar putea fi sistata insa nu precizeaza clar acest lucru.

"Nu a fost efectuata nicio plata pentru iunie. Incepand de astazi, societatea ucraineana nu va primi decat volumul (de gaze - n.red.) pe care l-a platit", arata Gazprom.

"Astazi, de la ora 10:00 - ora Moscovei, Gazprom, potrivit contractului in vigoare, a trecut Naftogaz la plata in avans a gazelor primite", se mai arata in declaratie.

Potrivit Interfax, ministrul rus pentru Energie, Alexander Novak, a declarat ca in jurul amieezii vor fi clarificate aspectele privind urmatorii pasi in problema gazelor.

Noua runda de negocieri cruciale desfasurate duminica seara la Kiev intre ministrul ucrainean al Energiei Iuri Prodan, CEO Gazprom Alexei Miller si comisarul european pentru Energie Guenther Oettinger, in vederea evitarii unei taieri a aprovizionarii cu gaze a Ucrainei, a esuat.

AFP informa duminica noaptea, citand o sursa ucraineana, nu este clar cand s-ar putea relua negocierile. In timp ce purtatorul de cuvant al Gazprom a declarat, la finalul negocierilor esuate, ca Rusia va sista livrarea de gaze naturale catre Ucraina in cazul in care Kievul nu plateste datoria pana la ora 6:00 GMT (9:00 ora Romaniei), Comisia Europeana a transmis ca este "convinsa" ca un acord este posibil.

Gigantul rus Gazprom a fixat pentru luni, 16 iunie, data limita pana la care Ucraina trebuie sa-si plateasca o parte din datoria de e 4,5 miliarde de dolar acumulata, amenintand ca, in caz contrar, va fi sistata livrarea de gaze.

Stirea se actualizeaza