NATO pregateste masuri pentru a ajuta Ucraina sa se apere in confruntarea sa cu Rusia, iar Alianta trebuie sa se adapteze la faptul ca Moscova o vede acum drept o adversara, a declarat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, intr-un interviu publicat duminica, potrivit Reuters.

Kievul acuza Moscova de insurectia separatista din estul Ucrainei, unde bilantul mortilor a crescut sambata dupa ce separatisti pro-rusi au doborat un avion de transport militar ucrainean, iar tensiunile sunt de asemenea in continua crestere dupa anexarea Crimeei de catre Rusia.

Desi NATO a sustinut clar ca nu are nicio intentie de a se implica militar in Ucraina, a trimis avioane de lupta si nave militare in estul Europei, Rasmussen precizand ca Alianta are in vedere masuri pe termen lung pentru a asigura protectia aliatilor sai.

"Trebuie sa ne adaptam faptului ca Rusia ne considera acum adversarul sau", a declarat Rasmussen pentru ziarul spaniol El Pais.

El a spus ca NATO pregateste un pachet de ajutor pe care sa-l prezinte ministrilor de Externe din tarile membre la sfarsitul acestei luni, care ar include si un ajutor destinat Ucrainei pentru a-si reforma sectorul industriei de aparare si pentru a-si moderniza fortele aeriene.