Parlamentarii rusi au cerut duminica autoritatilor ucraienene sa il demita pe ministrul interimar de Externe, Andrii Descita, dupa ce acesta l-a numit "imbecil" pe presedintele rus Vladimir Putin in timpul protestului violent de sambata din fata ambasadei ruse de la Kiev, transmite AFP.

Intr-o inregistrarea realizata de televiziunea locala si difuzata duminica, seful diplomatiei ucrainene le striga manifestantilor adunati in fata ambasadei "Putin este un imbecil" incercand sa ii calmeze si sa ii convinga sa nu atace cladirea.

Agentiile de presa internationale au tradus insulta adresata liderului de la Kremlin de catre Descita ca "dickhead" (Reuters) si "connard" (AFP).

"Trebuie sa ne indeplinim obligatiile internationale, inclusiv apararea dreptului Rusiei de a avea o ambasada in Ucraina", le-a spus ministrul manifestantilor, potrivit reuters.

In jur de 300 de persoane s-au adunat sambata in fata cladirii dimplomatice rusesti in semn de protest fata de doborarea unui avion militar ucrainean cu 49 de soldati la bord de catre insurgentii pro-rusi.

Confruntat de catre manifestanti, Descita a raspuns: "Am spus eu ca sunt impotriva protestului vostru? Va sustin protestul. Sunt gata sa stau aici cu voi si sa spun: 'Rusia, iesi din Ucraina'".

"Da, Putin este un imbecil, da", a continuat seful diplomatiei de la Kiev, iar manifestantii au raspuns scandand propozitia rostita de Descita.

Alexei Puskov, presedintele comitetului de afaceri internationale din cadrul camerei inferioare a Parlamentului de la Moscova, a declarat ca presedintele ucrainean Petro Porosenko ar trebui sa il demita pe Descita.

"Porosenko ar trebui sa isi schimbe ministrul de Externe. Nu se controleaza pea bine", a scris Puskov pe Twitter si a sugerat, intr-o declaratie la un post de televiziune rus, ca Moscova ar trebui sa intrerupa orice dialog cu Kievul si sa taie aprovizionarea cu gaze a Ucrainei.

Leonid Kalasnikov, adjunctui lui Puskov in aceeasi comisie, a declarat pentru postul de radio Eho Moskvi de la Moscova, ca Descita vine din cadrul miscarii de protest care a provocat demiterea presedintelui anterior al Ucrainei, un sustinator al Moscovei, si ca "nu stie meserie".

"Nu imi pot imagina cum cineva, in special un reprezentant al Rusiei, poate sta la masa de negocieri cu el dupa o asemenea izbucnire", a declarat Kalasnikov.

Ministerul de Externe ucrainean a declarat ca protestul de sambata, in timpul caruia au fost sparte ferestre si o poarta a fost distrusa, s-a soldat cu arestari. Ministerul a mai aratat ca stabilizarea situatiei din Ucraina depinde de "disponibilitatea Moscovei de a retrage sprijinul acordat teroristilor" din estul tarii.

Andrii Descita si-a aparat actiunile, declarand pentru Eho Moskvi ca le-a spus manifestantilor ca pot protesta pasnic insa nu ar trebui sa recurga la violenta.

Intrebat despre comentariile sale la adresa lui Vladimir Putin, seful diplomatiei ucrainene a declarat: "V-am spus ce aveam de spus. Mi-ati cerut sa comentez (protestul - n.red.), am comentat".