Serviciile de Securitate ucrainene au retinut doi jurnalisti rusi angajati ai postului de televiziune Zvezda, care apartine Ministerului rus al Apararii, transmite AFP. Zvezda a anuntat duminica dimineata ca cei doi jurnalisti au fost arestati de autoritatile ucrainene cand se pregateau sa paraseasca estul Ucrainei.

Nikita Konachenkov si Evgueni Davydov au fost retinuti sambata de catre garda nationala ucraineana la un post de control pe drumul catre aeroportul Dnipropetrovsk (la est de Donetsk). Cei doi jurnalisti rusi s-au aflat in Ucraina pentru a relata despre conflictul din est dintre fortele guvernamentale si insurgentii pro-rusi.

"Conducerea canalului de televiziune ii cere presedintelui ucrainean Petro Porosenko sa ii elibereze", se arata intr-un comunicat de presa publicat de Zvezda.

Ucraina se pregateste duminica pentru o zi de doliu dupa prabusirea avionului militar ucrainean soldata cu 49 de victime. Drapelele ucrainene au fost coborate in berna iar posturile de televiziune au afisat in coltul ecranelor imaginea unei lumanari aprinse, un omagiu adus victimelor.

Cei 49 de militari ucraineni au fost ucisi dupa ce insurgentii pro-rusi au doborat in cursul noptii de vineri spre sambata un avion de transport militar deasupra aeroportului din orasul Lugansk, in estul Ucrainei.

Presedintele ucrainean Petro Poroshenko a promis un "raspuns adecvat" fata de insurgentii pro-rusi care au doborat avionul militar ucrainean.

Amintim ca ambasada Rusiei de la Kiev a fost atacata sambata dupa-amiaza de manifestanti ucraineni care au smuls steagul rus, au rasturnat masini diplomatice si au aruncat cu oua in cladire. Actiunile au fost denuntate de Rusia, care acuza "profanarea drapelului rus" si incalcarea angajamentelor internationale de catre Ucraina. Washingtonul a condamnat atacul asupra ambasadei si a cerut autoritatilor de la Kiev sa respecte Conventia de la Viena