Alianta Nord Atlantica a publicat sambata mai multe fotografii in care se poate observa, potrivit unui comunicat de presa transmis de NATO, tancuri rusesti in estul Ucrainei, transmite Reuters.

Dispozitivele militare de la Rostov-pe-Don (Rusia): 30 mai/6 iunie/11 iunieFoto: NATO

Potrivit NATO, din imagini reiese ca tancuri rusesti au ajuns cu cateva zile in urma in apropierea granitei cu Ucraina iar saptamana aceasta tancuri asemnatoare au aparut in zonele din estul Ucrainei aflate sub controlul separatistilor. Cu toate acestea, locul de provenienta a acestor tancuri ramane un subiect disputat.

Ministrul ucrainean de Interne Arseni Avakov spune ca tancurile au trecut granita din Rusia, insa rebelii sustin ca acestea fac parte din dotarile militare ucrainene.

Departamentul de Stat american a anuntat vineri ca, potrivit evaluarilor sale, separatistii ucraineni au obtinut armament greu si echipamente militare din Rusia, inclusiv tancuri rusesti si lansatoare multiple de rachete.

Imaginile obtinute de catre un satelit comercial si facute publice de NATO "ridica intrebari importante privind rolul Rusiei in facilitarea instabilitatii din estul Ucrainei si implicarea sa in mutarea de echipamente militare de pe teritoriul rusesc in Ucraina", a declarat un ofiter NATO.

Dispozitivele militare din apropiere de Rostov-pe-Don (Rusia), pe data de: (de la stanga la dreapta) 30 mai, 6 iunie, 11 iunie / Foto: NATO

O imagine datata 30 mai arata ca o unitate ruseasca a fost trimisa in apropiere de orasul sudic rusesc Rostov-pe-Don, ca parte a unei masari militare in apropiere de granita cu Ucraina, insa nu erau prezente tancuri in acest esantion, a precizat ofiterul.

O alta imagine din satelit, realizata o saptamana mai tarziu, pe 6 iunie, arata o unitate ruseasca care a plecat din zona, ca parte a retragerii de langa granita cu Ucraina. Insa in timp ce alte vehicule militare au fost retrase, in fotografii se pot observa 8 tancuri de lupta care au venit in zona, sustine NATO.

Tancuri fara insemne

Intr-o alta imagine, din 11 iunie, 10 tancuri de lupta pot fi observate in regiune, 3 dintre ele incarcate in camioane, indicand, probabil, ca urmau sa fie transportate pe drum, a precizat ofiterul NATO.

Dispozitivele militare din apropiere de Rostov-pe-Don (Rusia) in data de 11 iunie (imagine detaliata) / Foto: NATO

O zi mai tarziu, Ucraina a acuzat Rusia ca a permis separatistilor sa aduca 3 tancuri si alte vehicule militare peste granita, in estul Ucrainei.

In cursul aceleiasi zile, corespondentii Reuters au vazut 2 tancuri in orasul ucrainean Snizhne.

Imagine obtinuta dintr-o inregistrare postata online pe 11 iunie 2014. Arata un tanc T-64, fara insemne, trecand prin orasul de granita Snizhne / Foto: NATO

Militarul NATO a aratat ca tancurile T-64 din estul Ucrainei nu poarta insemne sau desenele de camuflaj specifice armatei ucrainene.

Comparatie: Un tanc ucrainean T-64 (stanga) si tancul T-64 care a trecut prin Snizhne / Foto: NATO

"De fapt, nu au niciun marcaj, ceea ce aminteste de tacticile folosite de elementele rusesti implicate in destabilizarea Crimeei", a precizat reprezentantul NATO.

Imagine obtinuta dintr-o inregistrare postata online. Doua tancuri T-64 trecand prin orasul Makiivka pe data de 11 iunie. Acestea sunt insotite de un vehicul care arboreaza steagul rusesc. Niciunul dintre vehiculele militare nu poarta insemne care sa le indice apartenenta, tactica observata si la vehiculele si echipamentele rusesti folosite in Crimeea / Foto: NATO

Separatistii pro-rusi au doborat in cursul noptii de vineri spre sambata un avion militar ucrainean cu o racheta antiaeriana. Aeronava se pregatea sa aterizeze in orasul estic Lugansk si avea la bord 49 de militari care si-au pierdut viata.

Secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen a declarat sambata ca, in cazul in care se confirma ca tancurile au venit din Rusia, acest lucru ar marca o "escaladare serioasa" a situatiei din estul Ucrainei.

Rusia mai detine circa 2000 de tancuri de lupta T-64 pe care le-a scos din serviciu, dandu-le la casat, insa este probabil ca majoritatea tancurilor este functionala, arata NATO.