Serviciile de securitate irakiene au reluat sambata controlul asupra unui sector din nordul Bagdadului, ocupat de jihadisti, si se pregatesc sa lanseze o contraofensiva asupra militiilor sunnite, dupa ce premierul lui Nuri al-Maliki a anuntat ca guvernul a decretat starea de urgenta si are "prerogative nelimitate", transmite AFP.

Ora 18:41 Atac asupra unui convoi oficial la nord de Bagdad, 9 politisti ucisi

Noua polisti au murit sambata la nord de Bagdad intr-un atac asupra convoiului sefului serviciilor irakiene de lupta anticoruptie, au declarat un medic si un ofiter pentru AFP.

Atacul asupra convoiului lui d'Alaa Jawad a survenit pe ruta care leaga Bagdadul de Samarra, la 110 km nord de capitala.

Nu stie deocamdata carui grup apartin atacatorii si daca a fost vizat d'Alaa Jawad sau alegerea tintei a fost circumstantiala.

Corpurile arse a 12 politisti, descoperite intr-un oras reocupat de armata

Fortele de securitate s-au luptat sambata cu jihadistii din Ishaqi si cu cei din Muatassam, orase din provincia Salahuddin (nord), din apropierea Bagdadului si aflate sub controlul insurgentilor, a declarat generalul Sabah al-Fatlawi.

Un reprezentant al politiei a declarat ca in Ishaqi au fost descoperite corpurile arse a 12 politisti.

Efective suplimentare ale politiei si armatei federale au fost mobilizate vineri la Samarra, un oras situat la 110 kilometri nord de Bagdad, a declarat un colonel irakian, responsabil pentru securitatea locala.

Potrivit militarului, intarirea efectivelor vizeaza reluarea controlului asupra Tikrit, capitala provinciei Salahuddin (nord), dar si Dour su baiji, orase din aceeasi provincie ocupate saptamana aceasta de jihadisti.

In orasul Samarra, majoritar sunnit, se afla unul din principalele locuri sfinte siite din Irak - Mausoleul imamilor Ali al-Hadi si Hassan al-Askari. Un atac asupra mausoleului in 2006 a declansat un razboi sectarian de doi ani soldat cu numeroase victime.

Semn al importantei acestui oras, siitul Nouri al-Maliki s-a deplasat vineri in zona, pentru o intalnire privind securitatea, si a vizitat mausoleul.

Intr-un comunicat de presa postat online vineri seara, Maliki, comandantul suprem al fortelor armate, a declarat ca guvernul sau i-a acordat "puteri nelimitate" pentru a lupta impotriva insurgentilor.

Maliki a cerut saptamana aceasta Parlamentului sa se reuneasca pentru a vota instaurarea starii de urgenta insa sesiunea parlamentara a fost amanata joi din lipsa de cvorum. Un astfel de vot i-ar fi permis premierului Maliki sa obtina "puetrile necesare" pentru a restabili securitatea.

Vazand ca nu poate obtine aceste atributii de la Parlament, premierul a apelat la guvern pentru a-si atinge scopul.