Un numar de 49 de militari ucraineni au fost ucisi dupa ce insurgentii pro-rusi au doborat in cursul noptii un avion de transport militar deasupra aeroportului din orasul Lugansk, in estul Ucrainei, a informat sambata un purtator de cuvant al armatei, Vladislav Seleznov, citat de Reuters. Presedintele ucrainean Petro Poroshenko a promis un "raspuns adecvat" fata de insurgentii pro-rusi care au doborat avionul militar ucrainean.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ambasada Rusiei de la Kiev a fost atacata sambata dupa-amiaza de manifestanti ucraineni care au smuls steagul rus, au rasturnat masini diplomatice si au aruncat cu oua in cladire. Actiunile au fost denuntate de Rusia, care acuza "profanarea drapelului rus" si incalcarea angajamentelor internationale de catre Ucraina. Washingtonul a condamnat atacul asupra ambasadei si a cerut autoritatilor de la Kiev sa respecte Conventia de la Viena.

Ora 21:23 Atacul asupra ambasadei ruse de la Kiev: Moscova denunta "lipsa de actiune" a autoritatilor ucrainene (AFP)

Rusia este foarte indignata de actiunile provocatoare" si de "profanarea drapelului rus", a declarat Ministerul rus de Externe intr-un comunicat de presa.

"Fortele de ordine nu au facut nimic pentru a proteja ambasada, ceea ce constituie o incalcare importanta a angajamentelor inernationale ale Ucrainei", a adaugat ministerul rus.

Ora 21:11 Statele Unite au condamnat atacul de sambata asupra ambasadei ruse de la Kiev si a cerut autoritatilor ucrainene sa respecte Conventia de la Viena care le obliga sa asigure securitatea cladirilor diplomatice. (AFP)

Totodata, secretarul de Stat american John Kerry a discutat telefonic cu premierul ucrainean Arseni Iatseniuk si cu ministrul de Externe rus Serghei Lavrov, a declarat un membru al Departamentului de stat al SUA.

Potrivit Reuters, Kerry l-a avertizat pe Lavrov ca SUA si partenerii din G7 ar putea "creste costurile" cu care s-ar putea confrunta Moscova in cazul in care Kremlinul nu pune punct tranferului de arme in Ucraina si daca nu taie legaturiel cu separatistii pro-rusi.

La randul sau, Lavrov i-a cerut omologului american sa "isi foloseasca influenta asupra Kievului pentru a opri operatiune militara din estul tarii".

Ora 20:57 Ambasada Rusiei de la Kiev, atacata de manifestanti ucraineni

In jur de 300 de manifestanti ucraineni adunati sambarta dupa-amiaza in fata ambasadei ruse de la Kiev au smuls drapelul rusesc de pe cladire si au rasturnat masinile diplomatice si au aruncat cu oua in cladirea oficiala, transmite AFP. Atacul asupra reprezentantei rusesti la Kiev a venit ca reactie la prabusirea avionului militar ucrainean de catre insurgentii pro-separatisti.

Unul dintre cei circa 300 de manifestanti s-a urcat pe un grilaj al ambasadei si a smuls steagul rusesc in tmp ce multimea scanda "Fascistii!", au constatat jurnalistii AFP.

Manifestantii au rasturnat cel putin 7 vehicule cu numere diplomatice, inainte de a le sparge geamurile.

Acestia au aruncat cu oua in cladirea situata intr-un cartier periferic al Kievului si au stropit-o cu un lichid verde antiseptic.

Pe bannerele afisate puteau fi citite mesaje precum "Rusia criminala!", "Kremlin, mainile jos!" sau "Nu negocierilor cu Putin".

O duzina de politisti aflati in apropiere a privit scenele fara sa intervina.

UPDATE 18.00 Francois Hollande si Angela Merkel si-au exprimat "profunda ingrijorare" cu privire la "continuarea confruntarilor armate in Ucraina" in cursul unei convorbiri telefonice avute sambata dupa-amiaza cu Vladimir Putin, a informat presedintia franceza intr-un comunicat, citat de AFP.

Presedintele francez si cancelarul german "si-au exprimat profunda lor ingrijorare cu privire la continuarea confruntarilor armate in estul Ucrainei, in special in urma atacului care a provocat moartea a cel putin 49 de soldati ai armatei ucrainene", potrivit comunicatului.

UPDATE 15.00: Presedintele ucrainean Petro Poroshenko a promis sambata un "raspuns adecvat" fata de insurgentii pro-rusi care au doborat un avion militar ucrainean, ucigand 49 de persoane, transmite AFP. El i-a convocat de asemenea sambata pe sefii serviciilor de securitate si aparare, pentru consultari, scrie Reuters.

"Toti cei implicati in acte de terorism de asemenea amploare trebuie pedepsiti. Ucraina are nevoie de pace, insa teroristii vor primi un raspuns adecvat", a declarat presedintele intr-un comunicat, decretand totodata zi de doliu national duminica.

UPDATE 10.30: "La bord se aflau noua membri ai echipajului si 40 de parasutisti. Toti au murit", a anuntat ulterior Vladislav Seleznov.

"Teroristii au tras in mod cinic si perfid cu o mitraliera de mare calibru si au lovit avionul de tip IL-76 al fortelor aeriene ucrainene care transporta soldati si era pe punctul de a ateriza pe aeroportul din Lugansk", a transmis Ministerul ucrainean al Apararii intr-un comunicat, citat de AFP.

Ministerul a transmis condoleante "familiilor soldatilor ucisi".

---

"Acestea sunt primele informatii. Numarul persoanelor care se aflau la bord este in curs de verificare", a precizat acelasi purtator de cuvant pentru AFP.

Este cel mai sangeros bilant pentru armata ucraineana de la lansarea de catre Kiev, in urma cu doua luni, a unei operatiuni "antiteroriste" in estul rebel.

Ministerul ucrainean al Apararii anuntase anterior ca insurgentii separatisti au doborat un avion militar IL-76 ce transporta trupe si echipamente.