Jihadistii avansau vineri pe trei axe spre Bagdad, dupa ce si-au intarit controlul asupra teritoriilor cucerite intr-o ofensiva fulgeratoare care a determinat Statele Unite sa ia in calcul o interventie militara, scrie AFP. Avand in vedere inaintarea rapida a grupului radical sunit Statul Islamic in Irak si Levant, presedintele american Barack Obama a afirmat ca ia serios in considerare posibilitatea unor lovituri aeriene in Siria si in Irak, urmand sa decida in zilele urmatoare un pachet de optiuni militare si diplomatice.

Criza din IrakFoto: Agerpres

Presedintele american a exclus varianta trimiterii soldatilor si puscasilor marini americani inapoi pe strazile Irakului, scrieThe Guardian.

Grupului radical sunit Statul Islamic in Irak si Levant „ar putea reprezenta eventual o amenintare si la adresa intereselor americane”, a afirmat Obama intr-un discurs televizat, dar a promis ca nu va fi tras inapoi "intr-o situatie in care, desi suntem acolo pentru a tine lucrurile sub control, si dupa sacrificii enorme pe care le-am facut, de indata ce nu mai suntem acolo, oamenii sfarsesc prin a se purta in moduri care nu sunt favorabile stabilitatii si prosperitatii tarii pe termen lung”.

Combatantii grupului radical sunit Statul Islamic in Irak si Levant (SIIL), care se aflau la mai putin de 100 km de Bagdad, avansau spre capitala irakiana - unde strazile erau pustii iar magazinele inchise - pornind din provincia Al-Anbar (vest), Salahuddin (nord) si Diyala (est).

Pe fondul debandadei fortelor armate, care si-au abandonat posturile, mii de jihadisti au reusit sa preia marti controlul asupra orasului Mosul si a provinciei Nineveh (nord), Tikrit si alte regiuni din provincia Salaheddin, precum si sectoare din provincia Diyala (est) si Kirkuk (nord). Acestia controlau din ianuarie Falluja, la 60 km vest de Bagdad.

In cursul diminetii, se inregistrau ciocniri intre armata si insurgenti care, dupa ce au intrat in Diyala, incearca sa controleze capitala locala Baquba, la 60 km de Bagdad.

In fata neputintei puterii dominate de siiti, presedintele americane Barack Obama a afirmat ca echipa sa de securitate nationala studiaza "toate optiunile", excluzand insa prezenta trupelor la sol. Un oficial american a vorbit despre lovituri aeriene efectuate de drone.

Americanii isi evacueaza angajatii

Intr-o inregistrare audio de miercuri, unul dintre liderii SIIL, Abou Mohammed al-Adnani, a cerut insurgentilor sa "marsaluiasca spre Bagdad".

In nordul Bagdadului, societatile americane care lucreaza pentru guvernul irakian in sectorul Apararii si-au evacuat angajatii americani de la baza aeriana Balad din provinvia Diyala spre capitala, potrivit departamentului de Stat.

In al doilea oras al tarii, Mosul, jihadistii continua sa detina prizonieri cateva zeci de cetateni turci.

Temandu-se pentru viata lor, aproximativ o jumatate de milion de locuitori din Mosul si-au parasit locuintele.

Mai la sud, in Kirkuk, fortele kurde au preluat pentru prima oara controlul asupra acestui oras multietnic pe care au promis ca il vor apara in fata unui eventual asalt jihadist.

Cotatia petrolului continua sa urce

SIIL are in randurile sale numerosi combatanti straini precum si foste cadre si membri ai serviciilor de securitate ale lui Saddam Hussein, avertizeaza expertii militari.

Potrivit lui Riad Kahwaji, director al institutului Near East and Gulf Military Analysis, cel putin 10.000 - 15.000 de jihadisti sunt prezenti in nordul irakian.

Avand baza in vestul irakian, SIIL s-a infiltrat in Siria, unde controleaza mari sectoare din provincia Deir Ezzor (nord-est).

In acest context de escaladare care starneste temeri legate de disfunctii in oferta acestui mare producator, cursul petrolului continua sa urce in Asia.

In opinia Rusiei, aceste evolutii ilustreaza "esecul total" al invadarii Irakului de catre Statele Unite, in 2003.