Numarul persoanelor cu optiuni politice de stanga nu a fost niciodata atat de redus in istoria recenta a Statelor Unite, potrivit unui studiu al institutului Pew publicat joi si care confirma polarizarea tot mai mare a electoratului american, relateaza AFP.

Pew a intervievat telefonic 10.000 de americani, un esantion foarte mare in comparatie cu sondajele politice obisnuite, si a comparat rezultatele cu cele obtinute in ultimii 20 de ani.

Concluzia este fara apel: democratii si republicanii impartasesc din ce in ce mai putine valori.

Republicanii au convingeri din ce in ce mai conservatoare, iar democratii din ce in ce mai de stanga, afirma Pew. Distanta care se adanceste in ultimii 20 de ani este cauzata in special de democrati, care se deplaseaza spre stanga, in special in chestiuni legate de societate precum casatoriile gay. Dar, de zece ani, miscarea republicanilor spre dreapta ideologica a fost si ea foarte pronuntata.

In 1994, 23% dintre republicani erau mai progresisti decat media democrata: astazi, aceasta cifra este de doar 4%.

Pentru a defini pozitionarea alegatorilor, Pew a adresat zece intrebari legate de rolul statului, mediul, politica externa sau chestiuni legate de societate, si a atribuit puncte care ii situeaza pe o scala ideologica.

Desigur, majoritatea americanilor adopta inca si astazi un amestec de pozitii de stanga ("liberal") si conservatoare.

Dar, in conditiile in care in 2004 doar 11% dintre americani erau exclusiv de stanga sau de dreapta asupra tuturor acestor subiecte, aceasta proportie aproape s-a dublat in 2014, la 21%.

"Animozitatea partizana a crescut considerabil", subliniaza institutul. "In fiecare partid, proportia persoanelor care au o opinie foarte negativa despre cealalta parte s-a dublat din 1994".

Aproximativ 27% dintre democrati apreciaza ca republicanii "ameninta bunastarea tarii", iar 36% dintre republicani cred acelasi lucru despre partidul lui Barack Obama.

O alta tendinta confirmata de Pew: preferinta conservatorilor pentru zonele rurale si cea a alegatorilor de stanga pentru orase.

Trei sferturi dintre conservatori prefera sa traiasca intr-un loc in care "casele sunt mai mari si mai distantate unele de altele, dar unde scolile, magazinele si restaurantele sunt la mai multi kilometri", in timp ce 77% dintre americanii de stanga apreciaza mai mult "casele mai mici si apropiate unele de altele, cu scoli, magazine si restaurante accesibile mergand pe jos".