Candidatul dreptei, Reuven Rivlin, a fost ales marti de Parlament al zecelea presedinte al Israelului si-i va urma in functie presedintelui in exercitiu Shimon Peres, a anuntat o sursa oficiala. Dupa un scrutin in doua tururi, Rivlin, sustinut de catre partidul Likud al premierului Benjamin Netanyahu, a obtinut 63 de voturi, iar rivalul sau Meir Sheetrit (centru) a obtinut 53 de voturi, potrivit presedintelui Parlamentului Youli Edelstein, anunta Mediafax. In Israel, functia de presedinte este una protocolara.

Imediat dupa ce a fost ales, Reuven Rivlin, in varsta de 74 de ani, a facut o baie de multime pe culoarele Knessetului (Parlamentul israelian), dand mana cu sustinatorii sai, deputati atat de dreapta, cat si de stanga.

"Cred ca ei (deputatii) au ascultat ce simte poporul", a declarat noul presedinte pentru televiziune, referindu-se la sondaje si analize care-l prezentau ca invingator de mai multe saptamani.

Rivlin este un sustinator declarat al "Israelului Mare" si un aparator al statului de drept.

De profesie avocat, el si-a inceput cariera politica in 1988, in cadrul Likud (dreapta nationalista), cand a fost ales deputat. Ulterior, a fost ales in doua randuri presedinte al Parlamentului (2003-2006 si 2009-2013).

Ideologic el face parte din aripa dura a dreptei israeliene si nu si-a ascuns niciodata ostilitatea fata de crearea unui stat palestinian.

Reuven Rivlin va prelua functia la 28 iulie, fiind succesorul lui Shimon Peres, presedintele in exercitiu, in varsta de 90 de ani, care va ramane in istorie pentru rolul pe care l-a jucat in serviciul pacii.